top of page

Tres Reis (3 koningen)

Foto: Tres reis Girona El Periódico

Een feest met parades in Catalonië

Aan kerst wordt in Catalonië niet erg veel aandacht besteedt. Je ziet weinig kerstbomen of kerstmarkten en ook de kerstversiering is niet vergelijkbaar zoals we dit kennen uit Nederland. 3 koningen wordt hier wel uitbundig gevierd met optochten in steden maar ook in dorpen en gaat vergezeld met cadeaus.


De Parade


De Drie Koningen en de koninklijke pages paraderen dan op hun praalwagens of paarden door de hoofdstraten van steden en dorpen en laten een dik spoor van snoep achter zich.

Op de avond van 5 januari zijn alle ogen gericht op Hunne Majesteiten de Koningen van het Oosten, Melchior, Caspar en Balthasar, die met hun gevolg elke stad bezoeken met geschenken voor het hele gezin.


Als de duisternis valt, beginnen kinderen de straten te vullen, gewapend met lampen om de weg te verlichten voor de Drie Koningen van het Oosten. Ze blazen op fluitjes om hen te verwelkomen en zingen een populair deuntje dat luidt: "Lang leve de drie oosterse koningen; voor eens en altijd brengen ze cadeaus!"


Deze parade van christelijke oorsprong vertegenwoordigt de reis van de Drie Koningen naar Bethlehem, geleid door een heldere ster, met de geschenken van goud, wierook en mirre voor het pasgeboren kindje Jezus.


Op de dagen voorafgaand aan het grote evenement schrijven de kinderen hun brieven aan de Drie Koningen met een lijst van de geschenken die ze wensen. In de nacht van 5 januari bezorgen de koningen, op hun kamelen gezeten en met de hulp van hun pages (en natuurlijk een royale portie magie), geschenken aan elk huis. Voordat ze naar bed gaan, laten kinderen wat eten en drinken achter voor de koningen en hun kamelen om hun energie op peil te houden. De volgende dag worden ze wakker en ontdekken ze hun langverwachte cadeaus, tenminste als ze het hele jaar lief zijn geweest. Soms laten de koningen steenkool achter (tegenwoordig gemaakt van suiker) om kinderen te waarschuwen dat ze hun gedrag moeten verbeteren.


De feestelijke lunch op 6 januari wordt altijd afgesloten met de typische tortell de Reis (Koningsringcake), gevuld met marsepein en gegarneerd met gekonfijt fruit. Het bevat ook twee verborgen verrassingen: als je het koningsbeeldje in je portie vindt, mag je de kroon dragen, maar als je de pech hebt om de gedroogde boon te vinden, moet je betalen voor de cake!


In Besalu start de tocht boven op een Heuvel ongeveer een kilometer van het stadje. Rond 7 uur in de avond schiet met een vuurwerkpijl af, het startschot voor de intocht van de koningen. Deze koningen dalen af, te paard maar tegenwoordig op quads, terwijl kinderen en ouders uit de omgeving hen volgen op hun route naar het stadje. Deze route leidt naar het centrale plein met het gemeentehuis waar 3 tronen zijn geplaatst waarop de koningen plaats nemen. De kinderen mogen langs de koningen lopen en krijgen allemaal een cadeautje.





50 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page