top of page

Terug naar de Middeleeuwen


Bezoek Peratallada

Het is nog vroeg in het jaar als ik weer eens een bezoekje breng aan Peratallada. Een dorpje in het oude hart van de Empordà en op enkele kilometers van de beste baaien en stranden van de Costa Brava. Het is een prachtig stadje en je kunt er bovendien heerlijk eten.


Ligging

Peratallada is een stad in de gemeente Forallac, in de provincie Baix Empordà, in Catalonië, Spanje. Het ligt 22 km ten oosten van Girona


Monument

De naam is afgeleid van pedra tallada, wat 'gebeeldhouwde steen' betekent. Uitgeroepen tot historisch monument, de meeste gebouwen zijn gebouwd uit steen gehouwen uit de gracht die nog steeds delen van dit kleine versterkte middeleeuwse stadje omringt. Het particuliere kasteel van Peratallada is de dominante structuur in het centrum van de stad, met een 13e-eeuwse romaanse kerk gewijd aan Sant Esteve (Sint Stefanus) buiten de stadsmuren. Het kasteel is al in 1065 na Christus gedocumenteerd en werd in de jaren zestig gerestaureerd als een luxe hotel. Bij de restauratie zijn sporen van bewoning gevonden die dateren uit de bronstijd.


Terug naar de Middeleeuwen

Peratallada is één van de best bewaard gebleven middeleeuwse dorpen in heel Spanje. Het dorp is ontstaan in de tiende eeuw na Christus nadat er hier een kasteel gebouwd. Het dorp is geheel gebouwd op rotsen.

Doordat Peratallada rond een kasteel is gebouwd ontstond hier een typisch middeleeuws centrum met smalle straatjes, poorten, bruggen en arcaden. De meeste van de historische huizen die in het dorp te vinden zijn stammen uit de twaalfde tot veertiende eeuw en verkeren allemaal nog in een uitstekende staat. Tijdens een wandeling door Peratallada waan je jezelf in lang vervlogen tijden. In de zomermaanden staan de vele bougainvillea, klimrozen en andere bloemen prachtig in bloei.

De film Robin Hood: Prince of Thieves uit 1991 is hier deels op locatie opgenomen.


Restaurants

Afgezien van zijn architectonische en historische bezienswaardigheden, staat de stad bekend om zijn belangrijke ambachtelijke en vooral gastronomische aanbod. De steegjes van het centrum zijn vol met tal van restaurants van allerlei aard, die de ideale aanvulling vormen op een bezoek aan het dorp.


Bezienswaardigheden in Peratallada

  • Het Kasteel bevindt zich in het centrum van het stadje en bevat momenteel verschillende constructies uit verschillende periodes en stijlen. De eerste gedocumenteerde vermelding van het kasteel stamt uit 1065. het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd op een enorme rotsachtige basis en bestond uit een hoofdtoren en een muur eromheen. Het meest zichtbare deel van het kasteel en van het hele dorp is de toren. Hij steekt bijna 10 meter boven de natuurstenen sokkel uit. Het entree is via een gewelfde deur. De muur rond de toren volgt de vorm van de heuvel en is gemaakt van grote zandstenen.

  • Naast het kasteel bestond het verdedigingssysteem van Peratallada uit drie afzonderlijke en gescheiden ommuurde gebouwen, een hoofdgebouw in het noorden en een derde in het oosten. Het hoofdgebouw omringde het kasteelpaleis en het nabijgelegen gehucht. Er zijn nog enkele zeer belangrijke delen over, vooral aan de noord- en westzijde met drie vierkante torens en mogelijke overblijfselen van een andere. Aan de oostzijde van deze ruimte vinden we de hal, die is omgebouwd tot een gewelfde gang. Op het buitenste boog zie je nog de overblijfselen van de arcade en de verdedigingswerken met schietgaten. Er is een zeer goed bewaard gebleven deel van de noordelijke kant van het gebied, met opmerkelijke grachten, muren en torens op de binnenplaatsen van sommige huizen

  • De toren van de tijd. De toren van de stad die de tijd aangeeft.

  • De kerk van Sant Esteve ligt op 200 meter van de muur, buiten het stadje, iets wat ongebruikelijk is want veelal liggen de kerken in een centrum. Uit documenten van het jaar 1202 en 1222 wordt er al melding gemaakt van deze kerk. Op dit moment is de kerk helaas van binnen niet te bezichtigen.

  • La place des Voltes is een belangrijk plein. Openbare pleinen zijn ontmoetingsplaatsen voor mensen uit zowel de stad als de regio. De placa de les voltes is al eeuwenlang het hart van Peratallada. Pleinen met zuilengangen komen veel voor in de dorpen van de Emporda. Deze overdekte bogen bieden beschutting op regenachtige dagen, maar koele schaduw op warme dagen. Deze bogen zijn niet alleen interessant omdat ze in verschillende bouwfasen zijn veranderd, maar ze vertegenwoordigen ook de consolidatie van een huisstijl die typerend is voor het Emporda-gebied.

  • Placa de L'Oli, benadrukt de teelt van olijfbomen, die erg belangrijk was voor de boeren van Peratallada. Zelfs vandaag de dag kunnen we enkele van de molens terugvinden waar deze olie werd gemaakt. De olijven werden gewonnen uit de velden rond de stad en de olie werd niet alleen gebruikt door de bewoners, maar werd ook verkocht. De teelt van de olijfbomen en de productie van olijfolie wordt al sinds de Romeinse tijd voortgezet. Tegenwoordig is deze streek ook erg bekend vanwege de productie van wijn.


Activiteiten in Peratallada,


Feest van de kruiden, 30 april 2023


De kruidenwereld is nauw verbonden met de geschiedenis, de natuur en de tradities van deze gemeente. Daarom wil deze markt de grote variëteit aan kruiden die er bestaat en hun brede scala aan toepassingen bekend maken. De markt heeft dus een uitgesproken didactisch en pedagogisch karakter. Bezoekers kunnen op deze dag ambachtelijke kraampjes bezoeken waar ze allerlei verse, gedroogde kruiden en geneeskrachtige planten kunnen kopen. Maar ook zalfjes, sauzen, brood en sterke drank.


Middeleeuwse feesten, 7-8 oktober 2023


De geschiedenis van Peratallada is nauw verbonden met de middeleeuwen. Het is over deze periode dat de eerste schriftelijke getuigenissen over de stad gevonden zijn.


In het eerste weekeinde van oktober wordt er gedurende twee dagen een Middeleeuws feest georganiseerd in de straten en pleinen van de oude stad, waar de essentie van die periode nog steeds te vatten is.

Komieken, minstrelen, poppenspelers, verhalenvertellers en allerlei historische personages keren terug om de stad te bezetten, waarin een middeleeuwse markt is nagebouwd. Bij de kraampjes vind je allerlei handgemaakte producten: kazen, honing, kruiden, brood, gebak, etc. Overal kan worden gegeten en gedronken en er is van alles te zien en te beleven.

114 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page