top of page

Suquet de Peix (stoofpot van vis)

Updated: Jan 7Onlangs was mijn familie op visite en wilde ik hen trakteren op een lunch bij een van mijn favoriete restaurantjes. Wat werd ik gelukkig toen ik dit gerecht op de dagmenu kaart zag staan want, mede omdat ik geen vlees eet, bestel ik dit gerecht geregeld. Ik denk dat de kok zijn dag niet had want zijn Suquet was niet echt een aanrader, eigenlijk was het hele menu niet bijzonder. Heb ik dat? Net nu ik mijn familie kennis wil laten maken met dit fantastische land en de keuken! Daarom besloot ik het recept te zoeken en het zelf te maken. Deze keer was het zoals het hoort, smakelijk en vers.


De vis stoofpot of Suquet de peix is een typisch gerecht van de vissers aan de Catalaanse en Valenciaanse kust. Het is een stoofpot van zeevruchten die altijd goed smaakt. Oorspronkelijk is het een recept ontstaan om de vis te kunnen gebruiken die niet werd verkocht en het werd klaargemaakt voor de bemanning van de vissersboten.


Het recept bestond in principe uit goedkope vis ingrediënten maar inmiddels serveren de beste restaurants aan de Costa Brava het tegenwoordig met de beste en meest gewilde stukken vis van de markt. Men gebruikt zoals zeeduivel (rap), zeebrasem of tand baars en voegt kokkels of garnalen toe om het nog meer te verrijken.


Suquet de peix kent velen varianten en wordt tegenwoordig ook vaak met kerst gegeten in Catalonië.


Dit recept is bereid met een bouillon op basis van koppen en zeebliek (jonge haring) waaraan gesneden goudbrasem en wat zeeduivel wangetjes zijn toegevoegd. Afgemaakt met enkele gamba's.Recept

Ingrediënten

voor 4 personen

 • 1 Portie zeebrasem in plakjes gesneden (circa 200 g)

 • 4 Verse zeeduivel wangen

 • 3 Aardappels

 • 1 liter Visbouillon gemaakt met de koppen, botten en visresten

 • 2 Tomaten

 • 1 Lente-ui

 • 2 Teentjes knoflook

 • 50 g amandelen

 • 1 Laurierblad

 • Verse peterselie

 • Zout en peper naar smaak

 • Extra vergine olijfolie

 • 4 gamba´s (optioneel)


Bereiding


 1. Rooster in een koekenpan twee sneetjes brood en wat amandelen en bewaar dit.

 2. Maak een bouillon met de rotsvis, koppen en graatjes, een lente-ui en het laurierblad. Snijdt terwijl de bouillon wordt gemaakt de zeebrasem in plakjes en de zeeduivel in stukken of plakjes. Gebruik ook de koppen en staarten om de bouillon te verrijken. Na 20 minuten zet je het vuur uit en zeef je de bouillon.

 3. Fruit in een brede braadpan langzaam de andere fijngesneden lente-ui, het teentje knoflook en de tomaten in olie, voeg een beetje bouillon toe als we zien dat de saus droog begint te worden. Schil en snijdt de aardappelen in middelgrote plakken en voeg ze toe aan de saus. Voeg de rest van de bouillon toe en kook op middelhoog vuur.

 4. Als de aardappelen ongeveer 15 minuten hebben gekookt, voeg je de zeebrasem plakken en de zeeduivel wangen toe en laat alles nog eens vijf of tien minuten garen

 5. Hak de geroosterde amandelen en de sneetjes brood fijn, voeg een teentje knoflook en een beetje verse peterselie toe. Dit mengsel voeg je toe aan de pan waar we de aardappelen en de vis hebben en koken het nog even door om de bouillon te verdikken.

 6. Even proeven en eventueel zout toevoegen. Serveer het Gerecht heel warm. Als je wilt, kun je aan het einde wat gamba´s toevoegen die met de resterende warmte worden gekookt. Je kunt ook wat eerder geopende kokkels in een pan doen met een snufje water of wijn, als je dat wilt.

Bronvermelding:https://www.directoalpaladar.com/recetario/suquet-de-peix-receta-de-suquet-de-pescado88 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page