top of page

Soesjes


Een taart bij het ontbijt vind ik feestelijk maar het brengt ook werk met zich mee en omdat ik niet altijd genoeg tijd heb om uitgebreid te gaan bakken heb ik de oplossing gevonden in soesjes. Super makkelijk en gevuld met slagroom zijn er weinig mensen die daar niet van houden. Je kunt natuurlijk ook voor een hartige versie kiezen door de soezen te vullen met kaascreme of gerookte zalm.


Recept

Ingrediënten

  • 100 ml water

  • 50 gr boter in kleine stukjes en op kamertemperatuur

  • 60 gr bloem

  • 2 eieren (L)

  • flinke snuf zout

Extra benodigdheden:

  • spuitzak met rond spuitmondje ø15 mm

Bereiding


  1. Doe boter, zout en water in een pannetje en verwarm zachtjes tot de boter is gesmolten. Zet de pit hoger en breng het water snel aan de kook. Zodra het water kookt voeg je in één keer de bloem toe. Roer met een houten lepel tot een deegbal, neem de pan van het vuur en roer tot het deeg glad is en niet meer plakt aan de pan. Blijf nog even roeren zodat de pan en het deeg kunnen afkoelen.

  2. Voeg het eerste ei toe en roer tot het volledig is opgenomen en het deeg weer glad is. Roer het tweede ei los in een kommetje en voeg in gedeelten bij het beslag. Roer steeds tot het ei volledig is opgenomen voordat je nieuw ei toevoegt. Het beslag is goed als het mooi glanst en in dikke stukken van de lepel valt. Doorgaans gebruik ik beide eieren helemaal.

  3. Doe het deeg in een spuitzak en spuit deeghoopjes op een ingevet of met teflonfolie beklede bakplaat. In plaats van deeghoopjes spuiten kan je natuurlijk ook met twee lepels deeghoopjes vormen. Tijdens het bakken zullen de soezen flink rijzen dus plaats de deeghoopjes niet te dicht bij elkaar. Hou rekening met minstens een verdubbeling van het volume

  4. Plaats de soezen in het midden van een op 220ºC conventioneel voorverwarmde oven en zet na 15 minuten de temperatuur terug naar 180ºC. De soezen zijn gaar als ze goudbruin zijn en licht en luchtig aanvoelen. Reken voor grote soezen op ongeveer 30-40 minuten. Kleine soesjes zijn sneller klaar.

Tip: Kleuren de soezen te snel? Zet de temperatuur van de oven dan nog wat verder terug naar 150-160ºC. Zo voorkom je dat de buitenzijde te snel gaat en de binnenzijde niet voldoende tijd heeft om gaar en droog te worden.

Zodra de soezen klaar zijn zet je de ovendeur voorzichtig open en laat je de soezen helemaal afkoelen.


Bronvermelding: https://overetengesproken.nl/basisrecept-voor-soezen/


62 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page