top of page

Santuari de la Mare de Déu del MontEen bijzonder plekje met een fantastisch uitzicht

Aan de overkant van mijn huis ligt een berg genaamd Mare del Mont, de top van de berg ligt 1.095 meter en is een van mijn favoriete plaatsen in de omgeving. Op de berg heb je namelijk de meest fantastische uitzichten over de omgeving. Bij helder weer zie je het Franse berglandschap, het meer van Banyoles en het vulkanische terrein van La Garrotxa. Met de auto is het ongeveer een uurtje rijden over een bochtige verharde weg. Voor mensen die niet graag in de Bergen rijden kan deze weg een uitdaging zijn.


Veel fietsers gaan via deze weg naar boven maar bij het per fiets beklimmen van deze berg benodigd wel de nodige conditie.

Er loopt ook een wandelroute naar de top die we zelf op een zonnige dag hebben gelopen. De wandeling duurt ongeveer 3 uur maar gaat voornamelijk door het bos waarbij je weinig mooie uitkijkpunten hebt. Voor ervaren wandelaars is het goed te doen.


Onderweg naar boven op 844 meter hoogte liggen de ruïnes van het klooster van El Mont.

Het eerste nieuws dat verwijst naar de kerk van Sant Llorenç del Mont is te vinden in een voorschrift van Carlos de Kale uit het jaar 871, verleend aan Sant Aniol de Aguja

In 1438 bestond de gemeenschap uit slechts twee monniken, later wordt de plaats bewoond door seculiere geestelijken. In 1592 plaatste paus Clemens VIII Sant Llorenç onder de voogdij van het klooster van Sant Pere de Besalú en in 1605 werd het definitief verbonden aan laatstgenoemde, die verantwoordelijk was voor de zorg voor de plaats en de parochie van Sant Llorenç de Sous in stand hield tot 1835 toen het klooster werd opgeheven.


Jaren werd er geen aandacht meer geschonken aan het oude gebouw dat in verval raakte. Vanaf 1995 is men begonnen de oude delen van het klooster te renoveren.

Een bezoekje aan dit klooster is de moeite waard. Alleen al als je bedenkt hoe men ooit in staat is geweest om op deze plek een dergelijk groot stenen klooster te bouwen.


Uiteindelijk bereik je de top van de berg op 1.095 meter waar je de Santuari de la mare de Deu del Mont aantreft, een kerkje en een gebouw dat tegenwoordig in gebruik is als Bed & Breakfast met een restaurant. Van maandag tot vrijdag serveert men hier een dagmenu.


De plaats is beroemd omdat de dichter Jacint Verdaguer in de zomer van 1884 een lang verblijf doorbracht om een van zijn beroemdste gedichten, Canigó, af te maken.
91 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page