top of page

Salvador Dali

Updated: May 18, 2019


Salavador Dali

Salvador Dali (1904 - 1989) was een belangrijke kunstenaar in de surrealistische beweging , in de eerste helft van de 20e eeuw. De schilder met zijn sterke persoonlijkheid, had een belangrijke rol in de hedendaagse cultuur en is uitgegroeid tot een universeel genie . Hij is een goed voorbeeld van een man die onafscheidelijk verbonden is met zijn regio van afkomst, de Empordà en het landschap van Cap de Creus in het noorden van Catalonië. Dali werd geboren in Figueres en studeerde aan de School voor Schone Kunsten in Madrid . Daar ontmoette hij een scala aan opkomende, intellectuele persoonlijkheden uit die tijd, zoals de filmmaker Luis Buñuel en de dichter Federico Garcia Lorca . Hij ontdekte het kubisme, futurisme, metafysische schilderkunst, fotografie en film en onderzocht daarbij alle mogelijkheden. Na een tentoonstelling in Barcelona in 1925 en een andere in Madrid in 1926, ging Dali naar Parijs waar hij Picasso ontmoette en hij de surrealistische beweging ontdekte.


Dali bracht zijn zomers door in Cadaques, waar zijn vader werd geboren en veel van zijn vrienden uit de Madrid en Parijs kwamen naar dit kleine dorp. Vooral Paul Eluard, die met zijn vrouw Gala kwam .

Toen Dali in conflict kwam met de surrealistische beweging, vestigde hij zich in 1940 in de Verenigde Staten waar hij zijn creatieve talent verder ontwikkelde en succes behaalde. Hij beïnvloedde de mode-en reclamewereld. Ook ontwierp hij kleding en decors voor verschillende balletvoorstellingen.


De kunstenaar, die altijd nauw verbonden was met zijn geboorteland kocht op het hoogtepunt van zijn roem een paar vissershuisjes in de kleine baai van Portlligat, vlakbij Cadaques , die hij verbouwde tot zijn huis en atelier. Vanaf dat moment woonde hij afwisselend in de Costa Brava, maar ook in steden als Parijs en New York.


Dali Driehoek

Aan het einde van zijn leven, koos Dali voor een verblijf in Catalonië en schonk een kasteel aan Gala. Dit was zijn belofte om haar een " koningin van een kasteel " te maken. Dit Púbol Castle, in de gemeente La Pera, dicht bij La Bisbal de L' Emporda, is het huis waar Gala woonde en het verhaal gaat dat de schilder het kasteel niet mocht bezoeken zonder schriftelijke toestemming van Gala zelf. In 1974, werd Dali 's droom werkelijkheid en opende hij zijn Theater - Museum in Figueres, het Dali museum. Dit museum bevat een gevarieerde collectie van werk, dat zijn hele artistieke carrière weerspiegelt. In weze is het museum zelf ook een meesterwerk van de genie, omdat het is ontworpen door de kunstenaar zelf. Nu is het een van de meest bezochte musea in Spanje. Na de dood van Gala en later Salavdor Dali zelf, werd de Stichting Gala Salvador Dali opgericht en deze stichting beheert de Dalies Driehoek : Het Theater museum in Figueres , Kasteel Púbol, zijn huis en museum in Cadaques. In het huis en museum in Cadaques kunnen bezoekers de artistieke en menselijke persoonlijkheid van de kunstenaar ontdekken terwijl men tevens kan genieten van de prachtige omgeving.


Dali Museum


De verschillende collecties die worden beheerd door de Gala - Salvador Dalí stichting omvatten diverse soorten kunstwerken zoals : schilderijen , tekeningen, beeldhouwwerken, gravures, hologrammen, stereoscopieen, fotografisch werk, enz.


Het betreft in totaal ongeveer 4000 werken.


Ongeveer 1500 van deze kunstwerken zijn te zien in de Dalí Theater - Museum in Figueres .

Het museum bestaat uit drie ruimtes, te weten:

1 ) Het Theater - Museum zelf, gevormd door een oud uitgebrand theater dat werd omgebouwd tot een nieuw theater - museum op basis van een ontwerp dat door van Salvador Dalí zelf werd gemaakt. Deze reeks van ruimten vormen een artistiek object waarin elk element een onlosmakelijk deel is van het geheel .

2 ) De groep van kamers die is ontstaan als gevolg van de geleidelijke uitbreiding van het Theater - Museum, waar de persoonlijke tussenkomst van Dalí niet aanwezig was. Deze galerijen bevinden zich in de Torre Galatea en ze behuizen een aantal werken uit de nalatenschap Dalí, evenals enkele nieuwe aanwinsten van de Stichting .

3 ) De galerie Dalí · juwelen, geopend in 2001, met een collectie van zevenendertig gouden juwelen welke zijn bezet met pareltjes van de oude Owen Cheatham Collection en twee juwelen die later zijn gemaakt. Tevens hangen er zevenentwintig tekeningen en schilderingen die zijn gemaakt op papier. Salvador Dalí maakte deze werken tijdens het ontwerpen van de juwelen .


Pubol Castle


Pubol zelf is een klein romantisch dorpje in het midden van Catalalunya . In het centrum van het dorp staat het kasteel dat Dali schonk aan zijn muze Gala -

De Placa Major ( centrale plein ) heeft nog steeds een oude wasplaats waar vroeger kleding werd gewassen. Er zijn gebouwen uit de gotisch-renaissance structuur en een stenen bank waarop de Catalaanse muziekanten op belangrijkste feestdagen van het jaar nog steeds spelen.

Het kasteel heeft het uiterlijk van een klein gotische paleis uit de Renaissance zonder zware fortificatie. Sommige kenmerken uit de oorspronkelijke bouw in de 14de en 16de eeuw zijn gebleven echter bepaalde onderdelen van het gebouw zijn ontsierd door renovatie werk in latere perioden.

Het gebouw werd achtergelaten in een staat van ruïne tot 1970. Toen werd het gekocht door Salvador Dali als een cadeau voor zijn vrouw Gala waarbij de schilder alleen welkom was op persoonlijke uitnodiging van haar. Het werd gedeeltelijk gerestaureerd en heringericht door Dali zelf en hij liet een dubbel graf voorbereiden. Gala,s graf ligt in de kelder van het kasteel. Het huis is nog ingericht op de manier zoals dit was toen Gala er nog woonde en er is een afdeling met jurken van Gala. In het kasteel tref je ook nog schilderijen en foto,s van de hand van Dali.

De prachtige tuinen buiten het kasteel, met hierin een paar van Dali's spichtige olifantsbeeldhouwwerken omrings met weelderig groen en bomen, staan ​​in schril contrast met de waanzin van Dali's wereld .


Port Lligat


Port Lligat ligt aan de rand van Cadaques in het noorden van de Costa Brava . Het is een natuurlijke, beschutte haven en fungeert als de toegangspoort tot de beschermde Cap de Creus National Park, bekend om zijn flora en fauna en fantastische geologische rotsformaties en dat kan worden gezien als een belangrijke invloed in Salvador Dalí 's werk. Cap de Creus is het enige natuurgebied in Spanje, dat zowel land als zee bedekt. Een beschermd gebied van ongeveer 90 hectare, vormt het grootste onbewoond gebied in de Spaanse Middellandse Zee . De flora en fauna in het gebied zijn vrij uniek en bestaan ​​uit een verscheidenheid van zeer zeldzame soorten zeevogels die met uitsterven worden bedreigd. De rotsachtige kust wordt voortdurend onderbroken door kleine baaien, waarvan vele zijn alleen te bereiken te voet of per boot. Het gebied rond de Cap staat bekend als een onderwater paradijs voor duikers .

Dalí woonde en schilderde hier tot de dood van Gala, zijn vrouw en muze, in 1982 . Kocht de huisjes in 1932 en verbouwde deze door de jaren heen, Dalí 's huis ligt op slechts een korte wandeling van Ses Vistes. Na zijn dood werd het in 1977 ingericht als museum en er is veel in stand gehouden van de oorspronkelijke inrichting zoals Dalí en Gala die hadden toen zij daar verbleven. Dalí hield van dit huis, en beweerde dat, verblijven op het meest oostelijke punt van de Pensinsula, hij de eerste persoon was die de zon elke ochtend zag opkomen over Spanje. Nu kan iedereen die verblijft in Ses Vistes genieten van dezelfde ervaring .


Cap Creus

is sinds mei 1998 uitgeroepen tot een natuurreservaat en ligt gedeeltelijk aan land maar ook in de zee. In de zee begint het gebied op het land punt van Bol Nou in de buurt van de Cala Tamariu binnen de regio van Port de la Selva en eindigt net voor Roses op het landpunt van ( Kat. Punta ) Falconera . Er mag niet worden gevist met netten in dit gebied, maar vissen op de traditionele manier met verspringende arrays of de " Palangre " is toegestaan ​​. Het beschermde gebied op het land beslaat een ruimte van amper 90 hectare, 40 hectare , ligt in Port de la Selva.


Tips


  • Museum Fiqueres:

Wilt u dit gaan bezoeken dan is het verstandig kaarten te bestellen via internet. U krijgt dan een tijd waarop u het museum kunt bezoeken en de kaarten zijn goedkoper als dat u deze koopt aan het loket.


  • Pubol:

Omdat dit kasteeltje niet echt bekend staat als museum wordt het vaak overgeslagen. Ik heb ervan genoten en vooral de tuin met de typische olifanten is een bezoek meer dan waard.


  • Port lligat:

Ook bij dit museum is het raadzaam de kaarten via internet te kopen en u dient dit te doen minimaal 2 dagen voor uw bezoek anders kunt u niet meer terecht.


  • Cadaques:

Dit plaatsje kent velen restaurantjes. Bij L'Hostal dat gevestigd is op het pleintje aan de kust kunt u de beste tapas eten tegen een normale prijs. (de strandtenten zijn enorm prijzig). Daarnaast kunt u een bezoek brengen aan restaurant compartir waar enkele chefs werken die bij El bulli in de keuken hebben gestaan. Prima eten om te delen (compartir)


  • Cap de Creus:

Het meest oosteljjke puntje van Spanje is een natuurpark en de moeite waard om te bekijken.

Je kunt er prachtig wandelen en er staat een vuurtoren waarin een restaurant is gevestigd. Zelf heb ik geen enthousiaste ervaringen met de kwaliteit van het eten maar de plaats is speciaal. De uitzichten zijn fantastisch en met een beetje geluk kun je er walvissen spotten. Er is tevens een bar met terras waar je kunt genieten van een drankje. Hou er rekening mee dat het op deze plaats altjjd enorm waait.43 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page