top of page

Ruc Català (Catalaanse ezel)


Het symbool voor Catalonië

Vrijwel alle dieren zijn de moeite waard maar een van mijn favoriete dieren is toch wel de ezel. Dan zit ik wederom prima op mijn plaats want het symbool voor Catalonië is de Catalaanse Ruc. Op veel auto's zie je stickers geplakt van deze ezel, de Catalanen zijn er trots op.


Allereerst moeten we weten dat de vormgeving van het symbool het werk is van de grafische ontwerper Eloi Allegre, gemaakt in de vroege jaren 2000. Deze afbeelding is bedoeld om Catalonië een eigen symbool te geven, in tegenstelling tot de beroemde Spaanse Osborne-stier. Een tweede versie wordt uitgebracht in 2004, door Jaume Sala en Alex Ferreiro.


Uiterlijk

De Catalaanse ezel is een opmerkelijk dier. Groter dan veel van zijn soortgenoten met een hoogte van 140 tot 160cm en een gewicht dat ligt tussen de 350 en 450kg. De ledematen zijn robuust met lange en dikke botten Ze zijn slank, met een rechte nek en een ronde borst. Het is geen snel dier, maar heel erg nuttig om te gebruiken voor zwaar werk waar grote kracht voor nodig is.

De vacht heeft een kastanje zwarte kleur. De zomer vacht, veel korter, is veel donkerder, bijna zwart. De winter vacht is langer, heeft een bruine kleur.

Wat opvalt zijn de witte vlekken op de buik uitlopend langs de benen, rond de ogen, wangen en rond de neus.

Op de overgang van de donkere vacht naar deze vlekken kun je een roodachtige band zien, deze is vooral duidelijk zichtbaar bij het hoofd.


Een wereldwijd bekend ras

Het is geen toeval dat deze ezel is gekozen om de identiteit en het imago van Catalonië te belichamen.

De Catalaanse ezel is een autochtoon ras. Gebruikt voor landbouwwerkzaamheden, maar ook voor allerlei transporttaken. Het dier is lange tijd het meest voorkomende lastdier geweest in heel Spanje.


Op zijn hoogtepunt telde het ras meer dan 50.000 exemplaren. Nu zijn er nog ongeveer 500 dieren over in heel Catalonië. Een groep mensen heeft dan ook besloten zich te mobiliseren om deze bedreigde diersoort te redden. Het doel is om de populatie te laten groeien tot duizend exemplaren.


Bekend en gewaardeerd om zijn kracht, weerstand en grote formaat, wordt deze ezel al lange tijd gebruikt om kruisingen te creëren en zo de kwaliteiten van zijn nakomelingen te verbeteren.


Het symbool van weerstand

Sommige Spanjaarden kijken op een verkeerde manier naar dit symbool. Ze zien het als een manier om de spot te drijven met de Spaanse stier.

Maar het waren zijn kwaliteiten die de Catalaanse ezel tot het symbool van een hele regio maakten.


Zijn vermogen om hard te werken en zijn sterke karakter hebben hem tot de Catalaanse favoriet gemaakt.


De Catalaanse bevolking vindt dat De "ruc català" of "ase català" de identiteit en het karakter van alle Catalanen belichaamt.
48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page