top of page

Roscón de ReyesDit gebak mag niet ontbreken tijdens de 3 koningen en kan dan ook werkelijk overal worden gekocht. Persoonlijk vind ik hem het lekkerst gevuld met room maar veel mensen vinden dat te machtig. Ik vroeg me af of de Roscón makkelijk te maken is en vond een recept. Maar deze kok geeft aan dat het maken van het deeg veel tijd en warmte nodig heeft om goed te rijzen en soms verliezen we ons geduld en gaan we van de ene stap naar de andere van het recept zonder te wachten op elke fase van kneden en rusten -bakken om zo snel mogelijk klaar te zijn. Dat omschrijft een beetje mijn manier van aanpak en ik weet uit ervaring dat het laten rijzen van deeg bij mij altijd problemen oplevert.


Javi, de bakker, heeft een duidelijke video geplaatst op zijn website (onderaan vermeld), waarop hij laat zien hoe de Roscón door hem wordt gemaakt.


Zelf zal ik dus dit jaar een Roscón gaan scoren bij de bakker, maar wie weet ga ik me er toch eens aan wagen, als ik heel veel tijd over heb.


Recept

Ingrediënten

 • 350 gram tarwemeel (moet sterk meel zijn)

 • 25 gram verse bakkersgist

 • 130 gram volle melk (125 ml)

 • 100 gram suiker

 • 75 gram ongezouten roomboter (pommade point)

 • 1 heel ei plus 1 dooier (gebruik grote XL- of A-eieren)

 • schil van 1 sinaasappel

 • 1 eetlepel oude rum (donker)

 • 1 grote eetlepel oranjebloesemwater

 • 1 kleine eetlepel olijfolie om de kom in te vetten

 • 1/3 van een kleine eetlepel met fijn zout

 • Om de roscón te versieren (wat je hier ook lekker vindt): gekonfijt fruit, suiker, amandelschijfjes, …


Bereiding


 1. Giet 130 gram warme maar niet hete melk in een kom. Verkruimel er 25 gram verse bakkersgist over. Los de gist op met behulp van een lepel en laat 15 minuten rusten.

 2. Zet een zeef boven een grote kom en voeg 320 gram bloem toe. Zeef de bloem en maak dan een kuiltje in het midden van de bloem. Gooi 100 gram suiker in het gat. Voeg ook de schil van een sinaasappel toe en voeg dan de melk toe met de gist die we hadden laten rusten. Meng de ingrediënten in het midden en voeg een klein beetje bloem toe om een ​​ietwat dikke pap te vormen.

 3. Voeg een eetlepel donkere rum toe en een grote eidooier (L). Voeg een derde van een kleine eetlepel zout en 75 gram ongezouten zachte boter toe. Om de roscón zijn karakteristieke smaak te geven moet je oranjebloesemwater gebruiken dus voeg een eetlepel oranjebloesemwater toe en meng dan met een spatel tot alle bloem is opgenomen.

 4. Neem nu een kom met 30 gram bloem en strooi wat op tafel. Met behulp van de spatel halen we het deeg uit de kom. Bloem je handen en begin het deeg te bewerken. Maak omhullende bewegingen en als het deeg teveel plakt, help jezelf dan met de spatel om het van de tafel te halen. Kneed een paar minuten en laat het deeg dan 10 minuten rusten .

 5. Daarna kneden we nog een paar minuten en proberen zo min mogelijk bloem in de kom te gebruiken. Blijf kneden tot het deeg glad is en nauwelijks aan de tafel plakt. Maak dan een bal van het deeg.

 6. Neem een ​​grote kom en voeg een kleine eetlepel olijfolie toe. Vet de kom in met keukenpapier en leg het deeg erin. Dek de kom af met plastic folie en laat het op een warme plaats staan.

 7. Als het deeg in volume verdubbeld is, haal je het uit de kom op de tafel met behulp van de spatel en kneed je het 10 seconden om de lucht te verwijderen. Vorm vervolgens het deeg tot een bal door het vier of vijf keer naar binnen te vouwen terwijl je het ronddraait. Bedek de bal met dezelfde kom waarin het deeg is gerezen en laat het 15 minuten rusten zodat het soepeler wordt en beter kan rekken.

 8. Terwijl je een bakpapier op een bakplaat legt, vet je een metalen ring, doorsnede ongeveer 10 cm, in met ongezouten boter en plaats je deze in het midden van de bakplaat.

 9. Na 15 minuten rust maak je met je vingers een kuiltje in het midden van het deeg en begin je de roscón te vormen. Draai het deeg in de lucht maar laat het de tafel een beetje raken zodat het beetje bij beetje uitrekt. Als de deeg ring groot genoeg is plaats je hem over de metalen ring op de bakplaat. Werk de roscón eventueel een beetje bij zodat hij een ronde vorm krijgt.

 10. Klop nu een ei en bestrijk het deeg zodat het niet uitdroogt tijdens het rijzen. Laat het nu op een warme plaats rusten tot het in volume verdubbeld is (de oven is een goede plaats)

 11. Als de roscón de reyes gegroeid is, schilderen we hem opnieuw met het losgeklopte ei en gaan we hem versieren.

 12. Ik heb gekonfijt fruit gebruikt, maar je kunt het naar eigen smaak doen. Doe vervolgens twee grote lepels suiker en een kleine lepel water in een kopje. Meng goed en verdeel dit mengsel over de roscón (bekijk de video).

 13. Zet de roscón de reyes in een hete oven van 160°C met boven en onder verwarming en laat 25 minuten staan ​​of tot de roscón goudbruin is (afhankelijk van elke oven kan dit 30 minuten of zelfs iets meer nodig hebben).

 14. Wacht na het bakken tot het is afgekoeld en haal dan een mes rond de metalen ring om deze te verwijderen. En voila... de keuken uit en eten!!!


Bronvermelding:https://www.javirecetas.com/roscon-de-reyes/45 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page