top of page

Rafting en Kanoën in de Pyreneeën


Dit moet je een keer gaan meemaken!

Het is al wat Jaren geleden dat ik dit avontuur meemaakte en een avontuur was het. Mijn vriendin met wie ik destijds een woning deelde was altijd in voor leuke uitstapjes en dan met name van het actieve soort. Ze vroeg me of ik zin had om mee te gaan raften in Sort en natuurlijk had ik zin.


Sort ligt op 4 uur rijden van mijn huis, in de provincie lleida en hoger in de Pyreneeën. Mijn vriendin had een heel oud klein tweedehands autootje en dat zou ons naar Sort brengen. Als twee arme studenten, zo voelde het met ons kleine budget, vertrokken we op een morgen, in dat autootje, richting plaats van bestemming. De weg naar Sort is al een feestje, rijdend door een heuvelachtig landschap met prachtige vergezichten over de groene omgeving.


Mijn vriendin vond dat een stukje cultuur snuiven ook behoorde tot een weekendje weg dus we besloten onderweg het klooster van Sant Joan de les Abadesses in Ripoll te bezoeken.


We brachten een uurtje door in dit klooster en bezochten ook het museum dat echt de moeite waard bleek. Onze route werd vervolgd naar Sort, een hele leuke plaats met een aantal gezellige restaurantjes. Omdat zowel ik als mijn vriendin destijds over een beperkt budget beschikte hadden we een kamer geboekt in een goedkoop pension genaamd les Collades. https://lescollades.es/ Dit is niet echt een aanrader maar het bed, kamer en badkamer waren schoon en we hoefden de kamer gelukkig niet te delen met andere gasten. Bovendien zijn de kamers aantrekkelijk geprijsd. We hebben echter geen gebruik gemaakt van de maaltijden maar zijn in het stadje gaan eten.

Rafting

Raften is een avontuurlijke toeristische activiteit die bestaat uit het afdalen van wildwater rivieren in een rubber boot met een hoge resistentie tegen de golven en rotsen in het water. Meestal hebben de boten een capaciteit van tussen de 6 en 8 personen en de groep gaat onder begeleiding van een gids. Er zijn diverse bedrijven die deze activiteit aanbieden en ze hebben verschillende routes en secties van verschillende lengtes. Wij kozen de afdaling over de rivier Noguera Pallaresa, van 18 kilometer. Met een groep mensen op een grote rubberen boot de stromende rivier af. Wat een ervaring was dat. S´morgens moesten we ons melden bij het bedrijf dat deze tocht organiseerde. We kregen speciale kleding, schoenen en de gids nam de veiligheidsinstructies met ons door. Toen iedereen plaats had genomen op de boot begon de afdaling. De boot klotste op de golven, ging van links naar rechts waarbij we, op aangeven van de gids, hard moesten peddelen om bepaalde kolken in het water te kunnen passeren zonder dat de boot omsloeg. Enkele keren ging iemand overboord maar werd in no-time opgepikt door één van de 2 gidsen in een kano die ons de hele tocht hebben begeleid. Het was een fantastische ervaring, iets wat je zeker een keertje in je leven gedaan moet hebben. De hele activiteit duurt ongeveer 3 uur.

Kanoën

De volgende dag had mijn vriendin een kanotocht besproken. Jaren geleden had ik diverse keren gekanood en vond het maar een matte activiteit en ik keek er niet echt naar uit. Deze kano´s echter waren opblaasbaar en lagen niet te dobberen in rustig water maar gingen wederom over de stromende rivier naar beneden. Nadat we ons weer hadden omgekleed kregen we opnieuw instructies waarbij de gids ons aangaf dat het heel belangrijk was om in de groep te blijven. Bij het commando Adelante (voorwaarts) moesten we zo hard mogelijk vooruit peddelen, bij atras (achteruit) moesten we wachten op de groep. We kregen allemaal een eigen kano en op het moment dat ik plaats nam, voelde ik direct hoe instabiel de kano was. Met de gids voorop gingen we de afdaling aan, aanvankelijk met 8 personen. Direct ontbrak het me de tijd om nog op de ander te letten want het kostte me enorm veel moeite om überhaupt in de kano te blijven zitten. Daarnaast werd ik diverse malen van achter aangevaren door een mededeelnemer waardoor ik bijna uit de kano viel. Ik besloot me dus niet langer aan het protocol te houden en heel hard vooruit te peddelen als ik iemand op mij af zag komen. Hoe langer de tocht duurde hoe minder mensen ik nog zag. Achteraf begreep ik dat er verschillende mensen onderweg hadden besloten de tocht niet voort te zetten. Uiteindelijk kwam ik samen met slechts één andere deelnemer beneden aan en ik moet eerlijk bekennen dat ik van het laatste kwartier ook niet echt meer had genoten. Het was ook voor mij een worsteling geweest om niet uit de kano te vallen. Niet bepaald een matte activiteit dus en ik zou het alleen willen aanraden voor mensen die gek zijn op een adrenaline kick want die krijg je er zeker van.


Heb je ook zin in deze activiteit, kijk op: https://www.yumping.com/ofertas/rafting/lleida/rafting-llavorsi-a-sort-18km-y-salto-de-la-presa--o4628


Tips


  • Sort

Bezoek het stadje, er zijn aan aantal hele leuke restaurantjes.

  • Raften of de kano

Raften is leuk voor iedereen, ga alleen kanoën als je heel sportief bent en van uitdaging houdt

  • Kleding

Neem warme kleding mee want ook in de zomer kan het s´avonds behoorlijk afkoelen.

24 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page