top of page

Oude spullen krijgen een nieuw leven

Updated: Sep 15, 2018

Gebonden aan een budget en liefde voor oude spullen zijn een hele goede combinatie.

Al jaren vind ik het leuk om oude en antieke spullen te combineren met een moderne stijl. Jaren geleden was ik al een van de eerste klanten bij de kringloop winkels waar je juweeltjes weg kon halen. Helaas hebben veel meer mensen deze winkels ontdekt maar nog steeds bezoek ik de kringloop en ook ga ik vaak naar markten waar antiek en curiosa wordt aangeboden. Het is een sport om een iets leuks op de kop te tikken en helemaal als het weinig kost.

Maar misschien is het nog wel leuker als je het gevonden kastje of stoel helemaal kunt aanpassen aan je eigen stijl en inrichting.


Dus voor mijn kamer met als Thema Varkens, wilde ik graag twee nachtkastjes hebben. Ik ben naar een kringloopwinkel gereden in Girona en vond daar het volgende exemplaar in tweevoud.

Ik vond de vorm leuk maar een beetje oubollig waren ze wel en omdat de kamer veel grijstinten had en ik er wat kleur in wilde brengen besloot ik ze een oud roze kleur te geven.

Aanvankelijk zag ik deze kleur in krijtverf, veel gebruikt tegenwoordig, maar ik besloot deze kleur in latex te laten mengen (goedkoper).Om de rustieke uitstraling van de kastjes te behouden, wilde ik ze niet dekkend verven maar een verweerde Look meegeven.


Stap 1

Het schuren van het kastje zodat het oppervalkte ruw wordt en de oneffenheden zijn verdwenen. Vervolgens het hout goed schoonmaken.

Stap 2

In dit geval heb ik gekozen om het kastje in de witte grondverf te zetten, deze witte ondergrond zal later door de roze verf heen komen. Het liefst gebruik ik grondverf met veel kalk zodat je een beetje een streperig effect krijgt. Bovendien droogt het snel.

Stap 3

Als de grondverf droog is, kun je het licht overschilderen met de roze Latex. Schilder met rechte streken een hele dunne laag over de grondverf. Nu zal de verf op sommige plaatsen wat dikker zijn als op andere delen en dit werk ik bij met een pannenspons op de dikkere lagen (licht opschuren)

Stap 4

Als laatste stap smeer ik het kastje in met antiek was. Deze was zorgt ervoor dat de latex hecht op de ondergrond en dat de verf wordt beschermd tegen vlekken. Nadat ik de antiek was met een oude doek dun heb uitgesmeerd over de ondergrond laat ik deze even intrekken. Vervolgens boen ik deze op met een schone doek totdat de ondergrond gaat glimmen. Nu heeft de antiek was een bruine kleur en er kunnen dus vlekken ontstaan bij het insmeren. Deze poets ik weer weg met de pannenspons.

En daar staat het kastje!. Zoals je kunt zien komt de witte verf door de roze verf heen. Vooral bij de pootjes. Wil je nog meer van de ondergrond zien dan kun je dit bereiken door meer te schuren.

De donkere antiek was geeft het fletse roze meer warmte maar je zou voor de eindafwerking ook een kleurloze was kunnen nemen.

32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page