top of page

Ontbijt leftovers

Updated: Sep 17, 2018

Zonde om goed eten weg te gooien


Het is erg moeilijk om in te schatten wat mensen precies zullen eten tijdens het ontbijt. Soms is vrijwel alles op en op andere dagen blijf je met veel eten zitten. Mijn ontbijt wordt buiten geserveerd, als buffet, dus als de etenswaren enige tijd buiten in de zon hebben gestaan vind ik het niet meer geschikt om de volgende dag weer te serveren. Weggooien vind ik ook moeilijk dus ik heb wat manieren bedacht om goed eten nogmaals op een goede manier te serveren.


Oud brood

Het witte brood dat hier veel wordt gegeten is de volgende dag niet erg smakelijk meer. Het droogt erg uit. Nu heb ik paarden die hier heel blij mee zijn maar als ook zij verzadigd zijn dan maak ik bruschetta,s uit de oven. Ik leg dan de oude sneetjes brood op een bakplaat, overgiet deze met olijfolie en beleg ze vervolgens met kaas en tomaat. Vervolgens strooi ik er oregano over en laat ze een kwartiertje bakken in de oven.


Kaas, ham taartje

Vleeswaren en kaas dat lang op tafel staat, knapt daar ook niet echt van op, terwijl het nog prima gegeten kan worden. Ik spaar de kaas en het vlees een paar dagen (verpakt) op in de koelkast en uiteindelijk maak ik een hartige taart met kaas en ham of kaas en chorizo. Met name de uitvoering met chorizo is erg geliefd.

Ik neem een rol bladerdeeg en leg deze in een vorm van 20 cm. prik gaatjes in de bodem. Verdeel daarover de diverse overgebleven soorten kaas, in stukjes gesneden. vervolgens snij ik de ham of chorizo in kleine stukjes en verdeel dit weer over de kaas. Vervolgens klop ik twee eieren met een half pakje kookroom (125ml) en giet dit mengsel over het taartje. Vervolgens rasp ik nog wat kaas over de bovenkant en vouw dan de flappen bladerdeeg naar binnen over de taart. (niet de hele bovenkant is bedekt). 30 minuten in de over op 180 graden en het taartje is klaar. Vers gemaakt is deze taart het lekkerst.


Fruit

Fruit is een belangrijk onderdeel van het ontbijt. Het fruit in spanje is rijk van smaak en steeds meer mensen willen bewust en gezond eten. Altijd heb ik een goed gevulde fruitschaal op tafel staan, echter bij warm weer blijft dit fruit maar even goed en wordt snel overrijp. Iedere morgen vis ik het fruit dat te rijp is uit de schaal en versnijd deze als fruitsalade. Zo hoef ik alleen maar de rotte plakken te verwijderen en is het resterende fruit super lekker en zoet. Yoghurtje erbij en het is feest.


Verse taarten

De vers gebakken taarten die ik bij het ontbijt serveer zet ik maximaal twee dagen op tafel. Zeker de taarten met verse slagroom blijven niet erg lang goed. Als ik taart over heb dan geef ik dit aan gasten die in het appartement verblijven endus geen gebruik maken van het ontbijt of ik bied nieuwe (vaak nederlandse gasten) bij aankomst koffie aan met een stuk taart.


Nog steeds is hier niet alles mee opgelost en heb ik een composthoop en nog steeds de droom over de kleine varkentjes.

67 views0 comments

Recent Posts

See All

Regels

bottom of page