top of page

Nieuwjaar


Foto: de gelderander.nl

Hoe viert men dat in Catalonië?

Het huis dat ik verhuur is weer geboekt dit jaar. Eindejaar, dan gaat men traditiegetrouw met een groep vrienden naar een vakantiehuis om feest te vieren. Dat feest bestaat voornamelijk uit eten, drinken, lachen en praten. Tenminste dat hoop ik want je hebt ook jongelui die de boel op zijn kop zetten en je huis afbreken.


Die middag als ik het huis schoonmaak is het maar liefst 18 graden. 31 december en deze temparatuur! Even word ik heel vrolijk en overvalt me weer het gevoel hoe bevoorrecht ik ben om hier te zijn. Toch heeft het twee kanten. De hele week ben ik druk met poetsen en organiseren van het verblijf van de gasten en besef ik mij dat ik nog geen dag zelf feest heb gevierd. Ben best jaloers op de gasten die gaan komen in dit huis.


Ditmaal komt er een groep jongelui aan, lichtelijk stoned met beschilderde gezichten. Reeds 3 maal heb ik hen vooraf te kennen gegeven geen rare toestanden te accepteren maar ik weet ook dat je nooit een boek moet beoordelen bij de kaft, dus ik geef hen het voordeel van de twijfel.


Nieuwjaar in Catalonië, er is geen vuurwerk dat is gebruikelijk bij San Juan, het zomeravond feest dat men viert in juni. Eten is belangrijk, maar dat is belangrijk bij elk feest, verder hebben ze een aantal tradities die we niet kennen.


• Men eet 12 druiven als de klok 12 keer slaat om middernacht.

• Bij voorkeur draagt men nieuw rood ondergoed omdat men gelooft dat deze kleur van ondergoed passionele liefde in je leven zal aantrekken.

• Een gouden sieraad in je glas champagne staat voor een beter materieel leven in het volgend jaar.

• Door het eten van een nationaal gerecht zoals chocolade of halvah met noten gelooft men dat deze gerechten rijkdom en geluk brengen in je huis.


Mijn gasten arriveren, uiterst vriendelijk en ik geloof dat het allemaal wel los zal lopen.

Ik ga rustig naar huis en trakteer mezelf op een kaasfondue met een lekker wit wijntje en vier de avond samen met mijn paarden, honden en katten, zonder druiven, rood ondergoed, gouden sierraden maar met chocolade, veel chocolade.


Voor iedereen die dit leest wens ik dat 2023 beter wordt als ooit, in goede gezondheid en dat alle dromen werkelijkheid mogen worden. Proost!!


Hartelijke groet


Ellen marie









41 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page