top of page

Neem een kijkje over de grens


Kersenpitten te spugen in Céret

Op slechts een Klein uurtje van Besalu ligt het Franse dorpje Céret en hoewel dit vroeger ook tot Catalonië behoorde heeft het nu echt een Franse sfeer. Frankrijk vind ik de sfeer altijd wat losser en lieflijker dan in Spanje. Je ziet er meer bloemen aan de balkons en kleurige plantenbakken voor de winkels. Daarnaast ben ik een echte fan van de Franse keuken en in Céret kun je heerlijk en ook vrij goedkoop eten.


Ligging

Céret (Catalaans: Ceret) is een gemeente in het Franse departement Pyrenees-Orientales (regio Occitanie) in het zuiden van Frankrijk op ongeveer 15 kilometer van de Spaanse grens. Het is een belangrijk cultureel centrum als voormalig schildersdorp

en heeft een nationaal bekend museum voor moderne kunst. Verder blijft de landbouw belangrijk met name de kersenteelt.


Schilders dorp

In het verleden trokken er veel kunstenaars naar Céret (meestal schilders) om daar voor kortere of langere tijd te wonen en te werken. Ook landelijk bekende kunstenaars deden dat. Het dorp en zijn omgeving vormden belangrijke onderwerpen voor de schilderijen en er was soms ook sprake van stijlovereenkomsten tussen de in een schilders dorp gevestigde kunstenaars.

Nu nog steeds vind je een aantal kleine ateliers in Céret.


Genesteld aan de voet van het massief van Les Albères, weet het gezellige Catalaanse plaatsje Céret met zijn door hoge platanen beschutte boulevards traditie en moderniteit goed te combineren.


In de poort van Spanje (Porte d'Espagne) overblijfsel van de middeleeuwse stadsmuur, is in de hoektoren het Erfgoedhuis (Maison du Patrimoine) van Françoise Claustre ondergebracht, een archeologisch museum waarvan de verzamelingen, daterend van de prehistorie tot de middeleeuwen, het resultaat zijn van de opgravingen in de Vallespir.


Je moet zeker een bezoekje brengen aan het beroemde museum voor moderne kunst van Céret, gelegen aan boulevard Maréchal Joffre; hier is een opmerkelijk overzicht van kunst in de 20ste eeuw ondergebracht. Voorgekomen uit passages en verblijven van de grote artiesten in de stad en omstreken, worden hier werken geëxposeerd van bekende artiesten die van invloed zijn geweest in de vorige eeuw, zoals Picasso, Matisse, Chagall, Dufy en ook Masson.


Bezienswaardigheden in Céret

 • De stad Céret, gebouwd rond de kerk en een cirkelvormige wal, biedt een prachtig panorama van de Catalaanse architectuur, evenals prachtige getuigenissen van de regionale cultuur.

 • Er is geen tekort aan musea in Céret, te beginnen met het beroemde museum voor moderne kunst, gelegen in het hart van het stadscentrum, in een voormalig karmelietenklooster. Gewonnen bekers voor het stierenvechten van Pablo Picasso, of werken van Miro, Matisse, Chagall, Dali en Braque zijn tentoongesteld in de verschillende zalen.

 • Het erfgoedhuis van Françoise-Claustre, een archeologisch museum, biedt een beter inzicht in de geschiedenis van de stad en haar regio.

 • Het instrumentenmuseum dat de bezoekers collecties instrumenten van het voormalige internationale centrum voor populaire muziek laat zien.

 • De Saint-Pierrekerk, geklasseerd als historisch monument, is het resultaat van de superpositie van vier gebouwen. Op pre-romaanse en romaanse overblijfselen kan men nog steeds de overblijfselen van de derde gotische kerk ontdekken, evenals de huidige kerk gebouwd in de 18e eeuw naar het model van de basiliek Saint-Pierre

 • Céret heeft veel getuigenissen van de verschillende schilders die door de straten trokken. Zo kan men een standbeeld van Manolo Hugué bewonderen, evenals een monument voor de doden dat door Aristide Maillol als historisch monument is geclassificeerd. Andere sites die op de lijst van historische monumenten staan, zijn verspreid over de stad, zoals de Portal de France, de Neuf Jets-fontein gebouwd in 1313, het Château d'Aubiry of de Duivelsbrug (14e eeuw) met zijn indrukwekkende stenen boog.Wat is er te doen in Céret


De stad Céret is heel levendig en men blijft veel evenementen organiseren om de stad steeds weer tot leven te brengen voor haar inwoners en de bezoekers.

 • Het hele jaar door vindt er op zaterdagochtend een markt plaats in de straten van Céret. In deze markt die als een van de mooiste in de regio wordt beschouwd, zijn warmte en vriendelijkheid essentieel. Lokale producenten worden verkocht zoals amandelen, olijven, mandarijnen, groenten en culinaire specialiteiten afhankelijk van het seizoen.

 • Het hoogtepunt van de stad is het kersenfeest, op 20 en 21 mei 2023. Céret viert het fruit dat het beroemd heeft gemaakt met een grote markt, banda's die de straten verlevendigen, kersenpit spuugwedstrijden en optochten.

 • Rustiger, maar net zo vermakelijk, het festival Havaneres del Vallespir in juni dat belicht de muziek van Havana, de habanera. Zeemanslied of kamermuziek, alle stijlen zijn vertegenwoordigd op Céret. Eind juni neemt het Querencias-festival, gericht op Catalaanse muziek, de straten en grote zalen van de stad over.

 • De zomer is erg levendig in Céret, met name dankzij de feria in juli, de Céret van Toros of het beroemde Sardana-festival. Dit jaar voor de 53ste keer begint dit feest op 23 July met een dans op Place Picasso, en gaat vervolgens 3 dagen door waarbij er wordt gedanst op allerlei plaatsen in de stad. Bij deze gelegenheid presenteren dansers de verschillende facetten en andere choreografieën van deze Catalaanse volksdans. Ook worden er dansdemonstraties en een wedstrijd georganiseerd.

 • Op dinsdagen worden in de zomermaanden marktavonden georganiseerd. Tijdens deze avondmarkt is het mogelijk om de beste lokale ambachten te ervaren. In augustus neemt de pottenbakkersmarkt twee dagen lang zijn intrek op Céret.

 • In september is er ruimte voor sport met De Ronde Cérétane. Ter gelegenheid van deze race worden er activiteiten georganiseerd, zoals een mediterrane markt, Catalaanse festivals en rondleidingen door de oude stad.

Maar ook al is er geen speciaal feest in het stadje dan loont het toch de moeite het te bezoeken. We liepen over een brocante markt die regelmatig plaatsvindt op zondagen waarbij we genoten van alle fruitbomen met hun bloesem .Op aanraden van een inwoner van Céret gingen we eten op het terras van La France, een restaurant in het centrum met een heerlijk terras. Daar werd een vers 3 gangen menu geserveerd voor slechts 22 euro per persoon. Ook de witte wijn van het huis was van goede kwaliteit. Bovenal was de bediening uiterst vriendelijk en dat kom je helaas niet veel tegen in Frankrijk.


107 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page