top of page

Klooster van Sant Joan de les Abadesses


Even cultuur snuiven in de regio Ripoll

Op onze reis naar de Pyreneeën kwamen we door het mooie stadje Sant Joan de Abadesses.

Een stadje met een historisch verleden.


Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan de les Abadesses ligt in het centrum van een pre-Pyrenese vallei, bedekt met weiden, doorkruist door de rivier de Ter waarover een 12e-eeuwse gotische brug loopt en is omgeven door bergen en bossen. Binnen de kern van de stad vinden we gebouwen, straten en overblijfselen van muren die getuigen van het middeleeuwse verleden.


Klooster

De stad Sant Joan de les Abadesses is rijk aan cultuur en heeft een geschiedenis die nauw verbonden is met het klooster van Sant Joan. Opgericht in de 9e eeuw door Guifré el Pilós, de huidige constructie dateert uit de 12e eeuw. Dit gebouw bestaat uit ​​drie verschillende architecturale stijlen naast elkaar: romaans (de kerk), gotisch (het klooster, begonnen in 1442) en barok (de Capella dels Dolors).


Dit klooster, een van de architectonische juweeltjes van de regio El Ripollès, werd in de 9e eeuw gesticht door Guifré el Pilós om de vallei religieus te reorganiseren, te beginnen met een gemeenschap van benedictijnse nonnen, onder leiding van zijn dochter Emma.


De huidige constructie dateert uit de 12e eeuw. Toch is het door de eeuwen heen gerenoveerd door de verschillende gevechten, aardbevingen en aanpassingen aan de tijd van de 15e eeuw. In 1428 hebben enkele architecten het gebouw zoveel mogelijk in zijn staat teruggebracht.


Buiten kunnen we de versiering zien met Lombardische bogen, zuilen en kapitelen. Binnen vallen massieve pilaren op die de apsis ondersteunen. Het is opvallend te zien hoe drie bouwstijlen in harmonie naast elkaar bestaan: de romaanse (kerk), de gotische (klooster) en de Barok (Capella dels Dolors).


De sculpturale groep Davallament of Santíssim Misteri (voltooid in 1251) is uniek in de romaanse wereld: het is een perfect bewaard gebleven kersenhouten snijwerk dat de afdaling van Jezus vanaf het kruis van enorme afmetingen en een ongewoon aantal figuren vergezelt Christus.


Ook opmerkelijk zijn het gotische klooster uit 1442, de koepel en decoratieve elementen van de Santísimo-kapel.


Op zaterdag zijn er rondleidingen, georganiseerd door het VVV-kantoor van Sant Joan de les Abadesses, zonder voorafgaande reservering. Deze zijn echter in het Spaans en het Catalaans


Museum in het klooster

Het museum opende zijn deuren in 1975. Het bewaart een uitstekende collectie werken die gaan van de 8e eeuw tot de 20e en die bestaat uit beeldhouwkunst, schilderkunst, geweven tapijten en goudsmeedwerk. Een groot aantal van de tentoongestelde voorwerpen die destijds zijn gemaakt om de eredienst te dienen, worden tegenwoordig gebruikt voor grote festiviteiten.

49 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page