top of page

IntegrerenHet idee voor dit verhaal kwam nadat ik een blogpost las over emigranten die niet helemaal op de hoogte waren van de regels in Spanje. Daardoor werden ze geconfronteerd met een behoorlijke boete van de belastingdienst.


Emigreren is leuk, vooral de eerste jaren want je denkt te kunnen genieten van de zon, afhankelijk naar welk land je gaat, of de vrijheid, de rust, wat je ook zoekt. Nederland is bekrompen, het regent teveel en alles geeft stress en ja daar wil je niet meer zijn.


Maar in het land waar je neerstrijkt blijf je buitenlander en is men vaak niet echt genegen je te adviseren over de regels en gebruiken, laat staan je te accepteren als inwoner.

Je zult harder moeten werken om een voet aan de grond te krijgen, maar nog belangrijker, je moet integreren en je aanpassen aan de gebruiken van het land.


Mijn eerste Jaren in Catalonië begreep ik de cultuur niet echt en men begreep mij niet. Daarbij was de taal ook een obstakel want die beheerste ik niet. Dus kreeg ik discussies met de boekhouder die naar mijn mening de boel niet goed had uitgezocht of mij in ieder geval mij niet goed had geadviseerd. Kon ik geen enkele woning huren omdat ik de Catalaanse taal niet machtig was en kwam zelfs mijn B&B vergunning in het geding omdat ik weigerde een Catalaans sprekende persoon aan te nemen. Ik ging op de barricade voor mijn rechten, iets wat hier totaal niet werkt, integendeel mijn problemen werden steeds groter.


Toen hielp ik onverwachts mijn boekhoudster met het stallen van een paard en werd ik tot mijn grote verbazing uitgenodigd bij het kerstdiner. Mijn boekhoudster vertelde mij aan het diner hoe ik met de belastingdienst om moest gaan. Ik kon best een (behoorlijk) deeltje zwart doen want dat deed iedereen (behalve ik). Ik kreeg een goede relatie met mijn loodgieter die me vertelde wel een bypass te kunnen maken voor mijn teller op de put want dat deed iedereen. Wilde ik graag iets hebben voor een goede prijs dan liet ik een Catalaanse vriendin bellen en afdingen, want dat deed iedereen.


Waar het om gaat is dat je uiteindelijk zo moet integreren dat men je ziet als een van hen. Dat je vrienden krijgt die je uitleggen wat de regels en de gebruiken zijn in hun land. Niet slim dus om een Nederlands sprekende boekhouder of verzekeringsagent te nemen maar leer de taal en neem iemand uit het dorp. Koop je spullen bij de plaatselijke middenstand en zoek een loodgieter uit de omgeving. Je zult er versteld van staan hoe deze mensen je kunnen helpen en niet alleen met je loodgieters probleem.


NB. Kom je naar Catalonië dan kun je via de gemeente gratis Catalaans leren.

154 views0 comments

Recent Posts

See All

Regels

bottom of page