top of page

Het ontbijt.

Updated: Sep 16, 2018

De manier waarop u zich echt kunt onderscheiden van uw concullega's


Het ontbijt in een B&B is een enorm belangrijk onderdeel. Hoewel de B&B´s tegenwoordig steeds luxer worden en vaak de gasten ook de mogelijkheid bieden om een keuken te gebruiken, is het ontbijt toch een wezenlijk onderdeel van het verblijfsgenot.


Omdat het ontbijt veel tijd in beslag neemt heb ik wel eens getracht mijn kamers zonder ontbijt aan te bieden maar kreeg daar nooit een reactie op en dat zegt dan uiteindelijk wel genoeg.

Inmiddels is mijn ontbijt behoorlijk uitgebreid en heb ik voor mijzelf een aantal belangrijke zaken met betrekking tot een goed ontbijt op een rijtje gezet.


Producten

 1. Het gebruik van streek-producten wordt door gasten altijd enorm op prijs gesteld

 2. Kies voor seizoensproducten, lekker vers en deze passen bij de tijd van het jaar.

 3. Zorg dat er voldoende variatie is en hou hierbij rekening met kinderen, mensen met bepaalde allergieën , maar ook met de verschillende culturen*.

 4. Huisgemaakte gerechten zoals gebak, marmelade of broodjes geven de gast het huiselijke gevoel dat bij een B&B hoort*

 5. Bij het serveren van kaas is het beter om niet te kiezen uit een stuk waarbij de gasten de kaas in hun handen moeten nemen om te snijden, maar kies voor plakken en presenteer deze op een schaal.

 6. Let erop dat er geen spullen op tafel staan die over de datum zijn!

Presentatie


Omdat ik vaak te maken heb met grote groepen tijdens het ontbijt heb ik gekozen om het ontbijt in buffetvorm te serveren. Zo kunnen de gasten kiezen uit een groot aanbod etenswaren en hoef ik slechts de boel aan te vullen.

 1. Het behoeft geen uitleg dat alles er aantrekkelijk en schoon uit moet zien. Ik kies altijd voor een tafelkleed over de tafels (schoon en zonder vlekken) en een vrolijk servies.

 2. Zet de verschillende onderdelen op tafel waarbij ik de zoete etenswaren zoals taart en zoete broodjes, evenals de hartige onderdelen en zo ook het fruit in groepen bij elkaar zet. Eventueel kun je de huisgemaakte producten voorzien van kleine naamkaartjes.

 3. Serveer het eten in mooie schalen en het brood in manden waardoor het geheel een luxe landelijke uitstraling krijgt en zorg dat alles er altijd uitziet alsof er meer dan voldoende is. Haal de lege schalen van tafel tijdens het ontbijt.

 4. Zet niet zomaar de pot jam of honing op tafel, vaak worden deze smoezelig, maar gebruik mooie bakjes die je iedere morgen opnieuw vult.

 5. Omdat ik ook tijdens het ontbijt gastvrouw ben en het dus belangrijk vind er representatief uit te zien, draag ik, evenals mijn medewerksters, een schone schort.

Verschillende culturen!!

Als Nederlander zijn wij gewend om bepaalde dingen te eten als ontbijt, maar deze etenswaren kunnen in andere landen heel verschillend zijn. Zo bestond mijn ontbijt in eerste instantie uit bruin brood, veel kaas (koeien kaas), vleeswaren en gekookte eieren, oh ja en niet te vergeten hele grote potten koffie. Mijn B&B staat in Catalonie en daar snappen de mensen niets van deze wijze van ontbijten. Hier wil men wit brood dat men kan roosteren. Tomaten (speciale soort) om het brood mee in te smeren, vervolgens olijfolie om daar weer overheen te sprenkelen en voor de "die hards", knoflook. Eventueel nog een bescheiden plakje schapenkaas. Geen grote potten koffie, maar wijn en een kleine expresso. Een schaaltje vers fruit met een yoghurtje maakt de boel af. Voor de kinderen wil men veel melk met chocoladepoeder en ZEKER niet te vergeten Nutella!

Best makkelijk die Catalanen, maar in mijn huis verblijven niet alleen Catalanen en ook niet alleen Nederlanders. In de loop der jaren ben ik mij een beetje gaan aanpassen voor wat betreft het ontbijt en probeer ik iedere gast te geven wat hij het liefst eet. Dus eieren op bestelling voor de Engelse gasten, hartige taart voor de Russen, zelfgemaakt gebak voor de Fransen en nog steeds heeeeel veeel koffie voor de Nederlanders, die uiteindelijk het minst moeilijk zijn en voornamelijk willen dat er heeeeeel veeel is van alles.

Huisgemaakte producten

Nooit gedacht dat dit zoveel impact zou hebben op een ontbijt maar mijn gasten zijn hier altijd heel blij mee. Omdat ik het leuk vind om er een feestje van te maken en ook erg graag bak, ben ik begonnen met het bakken van allerlei zoete taarten. Het ziet er feestelijk uit en geeft een ontbijt een bepaalde luxe. Bij het maken van deze taarten hou ik er wel rekening mee dat het gedurende een week, iedere dag een andere taart is. Dit voor de mensen die langere tijd verblijven.

Naast de zoete taarten maak ik ook nog een quiche of hartige taart. Dit is ontstaan door het feit dat ik nogal wat kaas en vleeswaren overhield van het ontbijt. Zonde om weg te gooien!

Aanvankelijk had ik het plan opgevat om twee mini varkentjes aan te schaffen, waaraan ik veel overtollig eten kwijt zou kunnen. Na advies van vrienden, om mijn dierenschaar ivm het vele werk, maar even niet verder uit te breiden heb ik een andere opossing bedacht. Ik ben dus begonnen met het maken van een eenvoudige quiche met kaas en ham of kaas en salami. Inmiddels heb ik hier allerlei varianten op gemaakt. Die varkentjes zitten nog steeds in mijn hoofd.

56 views2 comments

Recent Posts

See All

Regels

bottom of page