top of page

Is een Bed en Breakfast iets voor mij?

Updated: Dec 19, 2018

Bed en breakfast beginnen in het buitenland.Veel mensen denken dat een hebben van een B&B het ideale leven is. Een bedrijf voeren aan huis, veel tijd doorbrengen in de zon onder het genot van een heerlijk wijntje. Toch zijn er bepaalde zaken die in overweging moeten worden als je serieuze plannen hebt een B&B te openen.

Ben ik geschikt voor het runnen van een B&B?


Gastvrijheid

Dit staat voorop in een B&B. Van nature moet je een persoon zijn die het heerlijk vind om het mensen naar de zin te maken. Een bepaalde mate van empathie is ook belangrijk omdat je te maken hebt met allerlei type mensen die allemaal verschillende verwachtingen hebben en het jouw werk is om het iedereen zoveel mogelijk naar de zin te maken.


Houden van koken en eten

Mensen die van eten houden kunnen vaak ook lekker koken. Steeds vaker bieden B&B´s ook avondeten, tevens een manier om gasten langer aan je te binden. Ook het aanbieden van zelfgemaakte producten bij het ontbijt, zoals zelfgebakken taart of huisgemaakte jam, word door gasten bijzonder op prijs gesteld.


Houden van mensen Wellicht een van de belangrijkste voorwaarden voor het runnen van een B&B. Gasten die een B&B bezoeken verwachten persoonlijke aandacht. Hebben ze hier geen behoefte aan dan boekt men een hotel. Gasten zijn dus als het ware op bezoek bij jou en vragen continue aandacht. Ze willen met je praten, eten en drinken en zeker in het hoogseizoen heb je nauwelijks privacy.


Op internet vond ik het verhaal van Marleen Brekelmans in het tijdschrift Bed en breakfast waarin ze 10 redenen geeft om geen B&B te beginnen en dit verhaal wilde ik hierbij toevoegen. https://www.bedandbreakfastnieuws.nl/10-redenen-om-niet-een-benb-te-starten


Het zoeken van een huis


Ligging

De vakantie is bij uitstek een tijd om op zoek te gaan naar je droomhuis. In landen als bijvoorbeeld, Italië, Spanje en Frankrijk ziet alles er fantastisch uit in de zomer. Er is volop leven, de natuur is mooi en er is zon. Dit gevoel kan compleet anders zijn als je hetzelfde huis in de winter bezoekt. Zo leef ik in een huis dat in de winter geen zon heeft omdat het aan de noordkant van de berg ligt. Terwijl de temperaturen overdag kunnen oplopen tot 20 graden, stijgt de thermometer in dit huis niet hoger dan 5 graden. Met bijkomende vochtigheid en enorme stookkosten als resultaat.


Omgeving

Alle drukte in de zomer, blije mensen op vakantie, geven je de indruk dat het leven altijd gezellig is. In de winter zijn er echter nauwelijks toeristen en zijn de dorpen in de omgeving vrijwel uitgestorven. Even koffie drinken bij vrienden is veelal ook niet het geval i.v.m de enorme afstanden. Ook gasten verkiezen een huis dat dichtbij de bewoonde wereld ligt met de mogelijkheid om boodschappen te doen, een restaurant of in sommige gevallen een dokter te bezoeken.


Wetten

Veel mensen denken nog steeds dat in Landen als Spanje en Frankrijk alles nog kan, maar i.v.m. met de Europese regelgeving zijn veel regels inmiddels dezelfde als die in Nederland. Het is dus belangrijk dat er bij de zoektocht van een huis gekeken wordt of er überhaupt wel een B&B begonnen kan worden en Zoja, aan welke voorwaarden het huis zal moeten voldoen.


Bereikbaarheid

In het buitenland is nog ruimte en je vindt er huizen op de meest prachtige plaatsen. Een optrekje in de bergen met een fantastisch uitzicht heeft meestal als nadeel dat de weg ernaartoe vaak een landweg is en dus niet verhard. Geen probleem zou je denken en dat is het niet als je gewend bent aan het rijden in de bergen en als het landweggetje droog is. Veel gasten die een kamer boeken in een landhuis wonen zelf echter in een appartement of huis in de stad en vinden een landelijke weg uiterst gevaarlijk en vervelend.


Eigen ruimte

Hoezeer je ook de gezelligheid van mensen waardeert, als je heel hard moet werken heb je wel eens een moment dat je jezelf ook wilt terug trekken en even niet wilt praten of entertainen. Zorg ervoor dat je in je huis ook een ruimte vrijmaakt waar je geen gasten toelaat en die je uitsluitend gebruikt voor je eigen leven met partner of familie.


Financiële Plaatje


Aankoop

Afhankelijk van de keuze van het land bepaalt je budget wat je kunt kopen. Frankrijk is voor wat betreft de aankoop van een pand bijvoorbeeld vele malen goedkoper dan Spanje en Noord-Spanje is dan weer duurder dan Zuid-Spanje. Het leven daarentegen is weer stukken goedkoper in Spanje. Het is in alle gevallen niet eenvoudig een hypotheek te krijgen. Zo moet je in Spanje 40% eigen geld hebben om voor de resterende 60% een hypotheek te krijgen (geldt uitsluitend voor huizen in het buitengebied).


Verbouwen

Veelal koopt men een huis dat nog moet worden omgebouwd tot een B&B. Hou er rekening mee dat een B&B tegenwoordig steeds luxer wordt. De eisen van de gasten nemen ieder jaar toe. Het delen van een badkamer is niet langer gewenst, TV op de kamer is een noodzaak, een ruime kamer geliefd. Hou hier dus rekening mee in het verbouwingsbudget.


Verdiensten

Prijzen voor de kamers liggen per land uiteen waarbij de prijzen in Noord-Spanje vrij hoog liggen t.o.z van Frankrijk of bijvoorbeeld ook Nederland. Een huis waarin een B&B gevoerd kan worden betreft vaak ook een groot huis, met zwembad als het is gelegen in een land zoals Spanje of Italië. Dan hebben we ook nog te maken met seizoenen. Het gedeelte waar ik woon, Catalonië, heeft net zoals Nederland seizoenen, waardoor er op bepaalde maanden in het jaar geen of nauwelijks toeristen komen maar de kosten wel door lopen. Ga dus uit van een realistisch en haalbaar plan. Om samen van een B&B te kunnen leven heeft men min. 6 gastenkamers nodig, dit kunnen er minder zijn als een van de partners een baan ernaast heeft.


Aanpak


Taal

Het beheersen van de taal is een belangrijk onderdeel van het starten van een B&B in het buitenland. Nog steeds moet men als buitenlander goed op je hoede zijn als het gaat om betalingen voor werkzaamheden van aannemers of leveranciers. Ook als het gaat om regelgeving is het belangrijk dat je begrijpt wat er wordt gezegd. Met betrekking tot een goede integratie is het spreken van de taal ook erg belangrijk. Ik woon in Catalonië, waar men een eigen taal spreekt die ik niet machtig ben en hoewel iedereen Spaans verstaat ben ik hier nog steeds niet volledig geaccepteerd.


Plaatselijke ondernemers

Probeer bij de aanschaf van spullen de plaatselijke middenstanders te bezoeken. Je zult hierdoor veel goodwill kweken en sneller worden opgenomen in je omgeving. Bovendien is men zo snel op de hoogte van je activiteiten. Ook gasten maak je erg blij met streekproducten.


Kies een doelgroep

Er zijn tal van B&B´s. Afhankelijk van de ligging, de kamers, het niveau van luxe en je eigen persoonlijkheid (inrichting)trek je een bepaald publiek aan. Ga na bij welke gasten jij je het beste thuis voelt en probeer je B&B toe te spitsen op zaken die deze doelgroep zoekt en breng deze extra onder de aandacht.


Website

Zorg voor een goede website in diverse talen met duidelijke foto's en informatie. Geef ook info over alle bezienswaardigheden en activiteiten in de omgeving. Maak ook een Facebook pagina aan en plaats hier regelmatig berichten op.


Adverteren

Als je bepaald hebt welk publiek je wenst aan te trekken kun je op zoek gaan naar websites die deze mensen bezoeken. Zeker de eerste jaren is adverteren op internet heel belangrijk. Heb je na verloop van tijd al een behoorlijke naam opgebouwd dan zul je merken dat de reviews op internet een behoorlijk effect hebben op je bezetting.

63 views0 comments

Recent Posts

See All

Regels

bottom of page