top of page

Garroxa NatuurparkVulkanisch natuurpark Garrotxa

Het vulkanische gebied van La Garrotxa, uitgeroepen tot natuurpark in 1985, is het beste voorbeeld van vulkanisch landschap van het schiereiland en een van de belangrijkste in Europa.


Binnen de 15.000 hectare die het park omvat, vinden we 38 vulkanische kegels, meer dan 20 lavastromen en vele biologische en culturele attracties. Deze natuurlijke parel omvat 11 verschillende gemeenten, de meeste aan de oevers van de rivier de Fluvià.


De bergen, het land en het klimaat geven het een gevarieerde en uitbundige vegetatie van grote waarde. Er zijn meer dan duizend soorten verschillende planten geïdentificeerd en bijna 65% van het gebied wordt ingenomen door groene steeneikenbossen, eikenbossen of beukenbossen, zoals de beroemde Fageda d'en Jordà.


Een grote verscheidenheid aan dieren leeft ook in het gebied: wilde zwijnen, vossen, eekhoorns, konijnen, wezels, mollen, egels, watersalamander, waterslangen, padden


Een van de kenmerken van het natuurpark is de hoge vulkanische activiteit, vanwege de grote breuklijn die de regio in tweeën deelt: in het noorden zijn er heuvels, kalkhoudende rotswanden en ravijnen en in het zuiden is het land vlakker. Elk jaar zijn er een honderdtal bijna onmerkbare seismische bewegingen.


De meest populaire en emblematische vulkanen zijn Santa Margarida, Montsacopa en Croscat. De laatste is de grootste vulkaan op het Iberisch schiereiland en ook de jongste met slechts 1500 jaar.


Er is een aanzienlijke menselijke aanwezigheid in het park, met steden en dorpen, landhuizen, masia's en talrijke akkers die een kwart van de oppervlakte beslaan. Het gebied vormt echter een evenwichtig en harmonieus landschap.


Er zijn ongeveer dertig routes van verschillende afstanden in het gebied, de meeste goed bewegwijzerd. De meest populaire paden zijn die van Olot naar Can Xel, Can Xel naar Santa Pau en degene die de Croscat omcirkelt.


Er zijn drie informatiepunten in Olot, Santa Pau en in de buurt van de Croscat-vulkaan, waar informatie kan worden verkregen over de verschillende routes rond het park.


Tips

Wandelroutes:

Er zijn velen prachtige wandelroutes die staan aangegeven in het park, u kunt echter ook wandelkaarten krijgen bij de toeristeninformatie in Santa Pau

Beste Tijd:

In de zomermaanden en in de weekeinde wordt dit park druk bezocht, dit kan parkeerproblemen opleveren

Treintje

Bent u niet in staat ver te wandelen of heeft u hier gewoonweg geen zin in dan gaat er een treintje naar vulkaan Santa Margarida dat u kunt nemen.

Vulkanen

De vulkaan Santa Margarida laat een krater zien met daarin een kerkje, deze vulkaan geeft het beste beeld van een §rater. Croscat laat de lagen van de vulkaanbodem zien.

Santa Pau

In dit Middeleeuswe dorp heeft u het gevoel dat de tijd stil is blijven staan. Leuk om te bezoeken en er zijn ook diverse restaurants

Ballonvaart.

Bekijk la Garrotxa uit de lucht. U kunt een fantastische ballonvaart maken vanaf Santa Pau, over de Garrotxa naar Besalu. Onder het genot van een glas Cava geniet u van de vergezichten en bij aankomst wordt u getrakteerd op een typisch Catalaanse boeren lunch.

https://www.voldecoloms.cat/producte/volar-en-globus-a-la-garrotxa73 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page