top of page

DO Emporda


Deze wijnstreek moet je ontdekken!

Wijnliefhebber ben ik al Jaren, voornamelijk fan van de bourgogne dacht ik vroeger dat de Franse wijnen de beste waren. Na velen jaren in Catalonië en een hoop wijntjes later kan ik oprecht zeggen dat hier fantastische wijnen worden geproduceerd.

Nog veel leuker vind ik het dat weinig mensen uit het buitenland de Catalaanse wijnen kennen.


Catalonië kent 11 DO gebieden waaronder de wijnstreek Emporda. Dit gebied ligt niet ver van de plaats waar ik woon. Mijn zoektocht naar lekkere en betaalbare wijnen bracht me naar diverse bodega´s, van oude boerderijen met families die meer dan 350 jaar wijn produceren tot moderne perfect ingerichte bodega's die uitsluitend biologische wijnen op de markt brengen, maar allemaal eigendom van mensen met een grote passie voor wijn.


De ligging

Deze wijnstreek tussen zee en bergen bestaat uit 2 delen; in het meest noordoostelijke deel van Catalonië en het gebied tussen Girona en de kust.

Empordà is een regio van contrasten waar zee en bergen samen komen. Kleine vissersplaatjes en mooie stranden aan de Costa Brava met middeleeuwse stadjes in het binnenland. Karakteristiek is de noordelijke wind, de tramontane, die invloed heeft op de wijnen.


Historie

Empordà is een van de oudste wijnregio's en Romeinse archeologische opgravingen in Platja d'Aro en Tossa de Mar laten de overblijfselen zien van deze wijnproductie. Sinds de 12e eeuw werd ook in kloosters werd door monniken wijn geproduceerd. Het klooster van Sant Pere de Rodes is hier een voorbeeld van. Hier worden nog steeds proeverijen georganiseerd.


Wijnhuizen

Er zijn 43 bodega´s in dit gebied. De Emporda-wijnhuizen zijn meestal kleine familieboerderijen met een lange traditie in het beheer van de wijngaarden en de productie van wijnen.

Een nieuwe generatie wijnbouwers en oenologen, met goede opleiding en training, leidt al jaren de nieuwe wijnprojecten in de Empordà, waarbij traditionele kennis wordt gecombineerd met de modernste technieken om unieke wijnen te creëren met persoonlijkheid die passen bij het landschap en het Empordà-karakter.

De streek is vooral bekend door de rode wijnen. Witte en rosé wijnen maar ook cava en zoete wijnen Moscatel en Garnatxa de l'Empordà worden echter ook geproduceerd. Voor elk wat wils!


Wijnreis

Het behoeft geen uitleg dat ik enthousiast ben over het land waar ik woon en dan met name Catalonië, een land op zich. Alles zou ik aan iedereen willen laten zien. Eten, drinken, cultuur en de vriendelijke bevolking. Daarom heb ik een reis samengesteld voor bourgondiërs die kunnen genieten van wijn, eten en nog veel meer in een fantastische omgeving. 4 dagen pure verwennerij, weg uit het haastige leven maar je lekker laten pamperen in een luxe huis in de bergen.

kijk op mijn pagina Wijnreizen
47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page