top of page

De zoektocht naar gasten

Updated: Apr 16Het is nu ruim 25 jaar geleden dat mijn vriendin haar B&B begon in Spanje in het huis waar ik nu woon. Ze vertelde me destijds dat ze slechts een kleine advertentie in de Telegraaf zette en dat ze daarmee vrijwel haar hele huis gedurende het seizoen volboekte.

Het is nu ruim 15 jaar geleden dat ik ben begonnen met de verhuur van huizen. Eerst voor andere mensen, Catalanen met vakantiehuizen en 10 jaar geleden opende ik opnieuw de B&B in het huis van mijn vriendin.


In al die Jaren is er nogal wat veranderd zeker als het gaat om het promoten van vakantiehuizen. Een aantal zaken op een rijtje

  • Het aantal B&B´s en vakantiehuizen

Dat aantal is behoorlijk toegenomen, ook omdat men in bepaalde landen het omzetten van een boerderij in een vakantiehuis behoorlijk heeft gestimuleerd.

Daarnaast is ook het aantal vakantiegangers toegenomen dus meer vraag.

  • De komst van internet

In kranten en bladen wordt niet meer geadverteerd, we moeten nu het internet op een in mijn eerste Jaren vond ik tal van leuke sites en kleine bureaus waarbij ik gemakkelijk een advertentie kon aanmaken. De kleinere agentschappen hadden ook kennis en vooral liefde voor het gebied en de huizen. Ik ontving daardoor klanten die bij mijn huis paste.

Er werd niet gevraagd naar licenties, ik hoefde mezelf niet tal van keren te identificeren met een selfie, iets waar ik een enorme hekel aan heb of 10 keer een tel nr. invullen met code om op een site te komen.

  • Opkomst van de grote spelers

Met de komst van Booking.com veranderde de markt. Dit bedrijf met zijn geweldige website werd een onmisbare partner voor veel eigenaren van vakantiehuizen want als de collega erop stond kon je eigenlijk niet achterblijven. AirB&B volgde en Holidu etc., allemaal super grote websites met vakantiehuizen waarbij de persoonlijke aandacht voor de gast of de eigenaar van het vakantiehuis volledig is verdwenen.

  • De manier waarop mensen vakantie vieren

Was het nog zo dat jaren geleden de gasten een week of twee weken verbleven, tegenwoordig is het hip om vrij te zijn en ergens 1 of 2 dagen te verblijven om vervolgens elders te gaan kijken. Kijk op Booking.com en je vind direct een ander leuk adresje.


Deze ontwikkeling vergt nogal wat aanpassingsvermogen van de eigenaren van een B&B of vakantiehuis want waar lopen we tegenaan.

  • Meer aanbieders, en hogere eisen.

Doordat er veel meer vakantiehuizen zijn kost het meer moeite mensen naar je huis te trekken. Bovendien zijn de eisen die de gasten tegenwoordig stellen, veel hoger dan in het verleden. Men haakt al af als er geen airco is in mei, terwijl de temperaturen dan nog heel aangenaam zijn. Onlangs miste ik een boeking omdat de gasten een keuken wilde hebben in mijn B&B kamer. Dan moet men toch echt op zoek naar een appartement.

  • Opkomst van internet

Wat ben ik fan van deze ontwikkeling en wat voor mogelijkheden brengt het met zich mee. De wereld wordt klein en je kunt iedereen bereiken. Inmiddels vergt het nogal wat kennis om je advertentie goed op internet te krijgen en voordat je klaar bent met een advertentie kun je al een boeking hebben ontvangen die je helemaal niet wilt want je was nog niet aan het hoofdstuk kalender toegekomen. In het verleden toen ik nog te maken had met kleine agentschappen met kennis van dit gebied, hoefde ik me niet druk te maken over valse verwachtingen. Inmiddels zijn de kleine spelers verdwenen.

  • De grote spelers

Ik en een paar vrienden hebben getracht niet te adverteren op Booking.com omdat ze niet geven waar we op zitten te wachten namelijk blije gaste die weten waar ze terecht komen. Dat hebben we niet kunnen volhouden omdat alle andere vakantiehuizen zich wel met Booking conformeren. Het is ook makkelijk dat Booking of AirB&B voor de gasten, click en je hebt gereserveerd en de eigenaar kan niet meer terug. Het vervelende is echter dat indien er zich een situatie voordoet dat je om wat voor reden dan ook een probleem hebt, je deze sites nauwelijks of niet kunt bereiken. Geen tel contact meer want dat kost teveel tijd en ik heb het zelfs meegemaakt dat ik boetes ontvang voor zaken die ik niet had veroorzaakt. Onlangs keek ik op een site waar ik reviews vond over Booking.com en daar schrok ik heel erg van. Als ik een dergelijke waardering had gekregen voor mijn B&B dan kan ik deze wel sluiten.

  • De manier waarop mensen vakantie vieren

We leven in een maatschappij waarin we alles willen meemaken. Niet meer uitrusten op een leuke locatie maar alles willen beleven. Dus 2 daagjes hier, 3 daar, daar worden we blij van. Voor mij als B&B eigenaar kost dat heel veel moeite. Ten eerste omdat ik veel wissels heb maar nog meer last heb ik van het feit dat persoonlijk contact bij een verblijf van 2 nachten eigenlijk niet mogelijk is. Waarom de gasten dan toch een B&B boeken en geen Hotel is mij dan een raadsel of misschien toch niet want ze hebben geen idee wat ze boeken en verwachten een hotel als het toch een B&B blijkt te zijn.Een nieuwe ontwikkeling


Mijn laatste zorg is een nieuwe ontwikkeling. De grote spelers gaan samenwerken. Zo kwam ik terecht bij een site genaamd Bookiply. In het verleden adverteerde ik op een andere site maar ik kreeg keurig het bericht dat deze was overgenomen door Bookiply. Met hen zocht ik contact en wat een verademing dat ik met hen gewoon kon bellen als ik iets niet begreep. Bovendien bood men mij aan om gratis een fotoreportage te maken van mijn huis. Ik besloot een advertentie te plaatsen waarbij men mij aangaf samen te werken met partners. Daar bleken uiteindelijk ook booking.com en AirB&B bij te zitten en ze konden mijn advertentie gewoon doorplaatsen, daar hoefde ik niets voor te doen. Wat een gemak, geen drama's meer met booking of AirB&B en ik ging akkoord.

Niet veel later was mijn advertentie actief maar toen ik keek op de copy die op booking stond daar zag ik mijn huis maar klopte de informatie niet. Gebeld met de accountmanager van Bookiply die mij vertelde dat daar niets aan te doen was. Bij AirB&B was de situatie al niet veel beter. Ik besloot het allemaal aan te zien en kreeg wat boekingen via Bookiply.

Er ontstonden problemen met gasten die niet blij waren en ik raakte verwikkeld in een discussie met de gast, Bookiply maar ook met booking waar de reservering uiteindelijk vandaan bleek te komen. Ik werd er verward van. De gast speelde het hoog op en wilde haar geld terug. 600 euro per nacht terwijl ik het huis verhuur voor 350 euro per nacht. Dat doorplaatsen betekent dus dat je prijzen diverse keren worden verhoogd met commissie waardoor deze niet meer reëel zijn. Daar hou je alleen maar heel kwade gasten aan over. Iets dat ik begrijpelijk vind.


Dit jaar doe ik het dus anders. Ik plaats mijn advertenties zelf direct op iedere site en vink het doorplaatsen af. Direct reserveren staat uit en bij Booking (waarbij dit niet kan), sluit ik de kalender tot het moment dat ik ze nodig heb. Zo hanteer ik voor iedere gast de juiste prijs en blijf ik ook instaat om zelf zoveel mogelijk met de gasten te communiceren.

302 views0 comments

Recent Posts

See All

Regels

bottom of page