top of page

De inrichting van een gastenkamer

Updated: Nov 25, 2022Als eerste vind ik het heel belangrijk dat mijn kamers gezellig zijn en een thuis gevoel uitstralen. Met een eigen stijl onderscheidt je van de andere B&B´s. Maar ieder mens heeft zijn eigen smaak dus heb ik getracht mijn kamers vrij neutraal te houden.

Zeker in een B&B met familiekamers sneuvelen er zaken maar dat weerhoud mij niet ook mooie objecten neer te zetten waarbij ik incalculeer dat deze ook kapot kunnen. Mijn ervaring is echter dat als men de kamer mooi vind men ook vaak met respect met spullen omgaat.


Een kamer moet ook praktisch zijn en in de loop van de jaren hebben gasten mij aangegeven wat voor hen belangrijk is voor een prettig verblijf.


Een aantal punten op een rijtje:


 • Nachtkastjes Een nachtkastje aan iedere kant van het bed geeft gasten de mogelijkheid om spullen zoals telefoon, bril of boek weg te leggen. Bovendien kun je hier een gezellig schemerlampje op kwijt

 • Leeslamjes Boven de bedden heb ik extra spotjes gehangen met feller licht zodat de mensen goed kunnen lezen

 • Plaats voor de koffers Een bankje of lage tafel is uitermate geschikt om koffers op te zetten. Vaak worden hiervoor de eenpersoonsbedden gebruikt waar bij het beddengoed vuil wordt

 • Hangkast kleding Zorg voor een kledingkast met leg en hangplaats (incl. Hangers) en hou hierbij rekening met het aantal mensen dat hiervan gebruik gaan maken

 • GEEN wit beddengoed Wit beddengoed geeft een gevoel van hygiëne, echter niet als hier vlekken op komen. Dit gebeurt snel als gasten op bed eten, de was buiten droogt of de koffers op de bedden worden gelegd. Neem beddengoed in kleur met een patroon

 • Tafeltje met stoelen Mijn kamers zijn voorzien van tafels en stoelen. Hier heb ik bewust voor gekozen omdat families met kinderen zo wat kunnen eten (liever aan tafel als op de bedden) en bij slecht weer spelletjes kunnen doen. De kamers zijn hier uiteraard groot genoeg voor. Tevens kan ik ontbijt op de kamer serveren mocht dit noodzakelijk zijn.

 • Schommelstoel Als decoratie heb ik deze ooit neergezet maar het is de meest gebruikte stoel in huis, vooral favoriet bij kinderen.

 • Handdoeken Voor iedere gast heb ik een grote badhanddoek en in de badkamer leg ik bij de wastafel een kleinere handdoek om handen aan af te drogen.

 • Rekje voor de handdoeken In principe vervang ik handdoeken om de twee nachten en dan is het prettig als men deze handdoeken kan ophangen om te laten drogen.

 • Föhn Iedere kamer beschikt over een eigen föhn

 • Rekje douchespullen (ook in de douche) In de badkamer heb ik plankjes opgehangen zodat men de douchespullen kwijt kan en men niet alles op de wastafel hoeft te zetten. Ook in de douche hangt een rekje voor shampoo en doucheschuim

 • Dispenser met handzeep Op de wastafel staat een dispenser met zeep

 • Toiletspullen Het komt nogal eens voor dat mijn gasten denken dat zeep, shampoo etc. aanwezig is op de kamer omdat ze een B&B verwarren met een hotel. Ik heb even gedacht om kleine flesjes aan te schaffen echter dit is kostbaar en geeft enorme bergen afval. Nu heb ik ervoor gekozen om en aantal flessen badschuim, shampoo, scheerschuim ed te kopen en deze te plaatsen in een kast in de centrale hal. Is men iets vergeten dan kan men hiervan gebruik maken.

 • Afvalemmer met plastic zak Afvalemmer op de kamer is heel belangrijk. Zorg ervoor dat deze emmer is voorzien van plastic zak en dat iedere dag even gekeken wordt of deze zak vervangen moet worden. Gasten gooien van alles weg en zeker in het geval van luiers of etensresten is het belangrijk dat deze van de kamer worden gehaald.

 • Extra hoofdkussens Zo belangrijk als een matras is moet men een kussen zeker niet onderschatten. In mijn B&B heb ik ervoor gekozen standaard twee kussens beschikbaar te stellen maar heb voor de liefhebbers ook nog wat andere kussens beschikbaar.

 • Extra dekens of dekbedden In de kast op de kamers heb ik extra dekbedden gelegd, voor diegene die daar behoefte aan heeft.

 • Welkomstkoekje Als mijn gasten op de kamer komen staat er een schaaltje met versgebakken koekjes, scoort met name goed bij de kinderen

 • Kinderbedjes In mijn huis heb ik twee kinderbedjes beschikbaar waarvan gratis gebruik gemaakt kan worden. Deze plaats ik op de kamer als men hier naar vraagt.

 • Matrasbeschermers Op de kinder bedden heb ik matrasbeschermers met plastic onderkant liggen. Bij een ongelukje zijn de matrassen hierdoor beschermt.

 • Huisregels Om niet de hele dag als een cipier rond te hoeven lopen heb ik bepaalde regels in mijn huis uitgeprint, ingelijst en opgehangen.

 • Voldoende stopcontacten In deze tijd met telefoons, iPads etc. Is er snel een tekort aan stopcontacten. Ik wilde echter niet overal nieuwe aan laten leggen en werk nu met extra verlengsnoeren.

 • Ventilator Airco zou misschien nog beter zijn maar dit is een kostbare oplossing. Voor de hele warme dagen heb ik op de kamers een ventilator gezet.

 • Wifi Onmisbaar in deze tijd.

 • Televisie Een tv op de kamer geeft gasten de mogelijkheid om ook op de kamer te verblijven als het slecht weer is. Bovendien is het prettig voor mensen met kinderen als ze hun kroost willen bezighouden.

Nog steeds luister ik naar de wensen en bij ieder vertrek vraag ik de gasten naar verbetertips!

85 views0 comments

Recent Posts

See All

Regels

bottom of page