top of page

Cooperativa de Garriguella


Natalia maakt er een feestje van!

De dag is somber en het sneeuwt zelfs een beetje. Sneeuw, ik zou het op foto moeten vastleggen want sneeuw hier, echt iets speciaals. Weer vergeet ik mijn Instragram, ga ik dat ooit leren? Tijd heb ik niet want ik ga op bezoek bij een van mijn favoriete bodega´s in de regio. Ze zijn onderdeel van Cooperatieva de Garriguella. Al twee keer heb ik deelgenomen aan een wijnproeverij en daar werd ik dermate enthousiast van dat ik hen ook heb opgenomen in mijn wijnreis.


Graag wil ik ook de wijn van deze bodega gaan aanbieden in Nederland dus contacteerde ik de exportafdeling in het Engels maar kreeg geen response. Deed het over in het Spaans en kreeg wel een antwoord. We waren van harte welkom en nee men deed nog geen zaken met het buitenland. Dat is mooi!


Cooperativa Garriguella

De Cooperativa is opgericht in 1963 en is een vereniging van kleine producenten uit Garriguella. Producenten met, zoals ze het zelf benoemen, koppigheid, de wil om dingen te optimaliseren, machines te moderniseren en te streven naar het leveren van een kwaliteitsproduct. Naar bijzondere wijnen die het land, de streek Alt Empordá en zijn oorsprong weerspiegelen.

Coöperatie Garriguella is de vereniging met de langste traditie in de D.O. Empordà

Momenteel heeft de Coöperatie 55 leden en een totaal van 160 hectare. Sinds 1975 zijn ze geregistreerd in de D.O. Empordà en sinds 2013 maken ze deel uit van de Wijnroute in dit gebied.


Aangekomen op plaats van bestemming zag ik direct de dame die mij de afgelopen zomer een hele leuke rondleiding gaf. Een vrouw met veel kennis van wijn maar ook met heel veel passie. De dame, ze blijkt Natalia te heten, is aandeelhoudster en vertegenwoordigster van Celler Gerisena.

Deze bodega gebruikt alleen druiven van het eigen terrein en verkoopt ook geen druiven aan andere bodega’s. Dit is vrij uitzonderlijk want andere Bodega´s in de regio doen dit wel. De wijn is dus heel puur en heeft vrijwel altijd hetzelfde karakter. Natalia vertelt dit met trots.


Bodega Gerisena

Celler Gerisena heeft zorgvuldig meer dan 30 hectare oude bergwijngaarden uitgekozen, gelegen aan de voet van het L'Albera natuurpark. Deze wijngaarden zijn gemiddeld 80 jaar oud. De wijnstokken groeien in arme grond vol leisteen met lage opbrengsten: ongeveer 3.000 kg/hectare, wat de wijnen een uitzonderlijke kwaliteit geeft.

Het droge mediterrane klimaat, met als kenmerk de harde Tramuntana-noordenwind, geeft zijn unieke karakter aan de wijnen. Respect voor het land vind men belangrijk en daarom werkt men nog steeds op de manier zoals de grootouders vroeger deden, met respect voor de ecologische wijnstokken.

Men teelt diverse druiven rassen, waaronder rode variëteiten zoals zwarte Grenache en Samsó, samen met witte variëteiten zoals witte en rode Grenache, Macabeu en Muscat.


Natalia neemt ons mee naar de winkel van de Cooperativa waar men naast de wijn ook allerlei andere producten uit de streek verkoopt zoals kaas, olijfolie en honing. Het geheel oogt kleurrijk en producten worden op een aantrekkelijke manier gepresenteerd.


Proeven

We nemen plaats aan plastic tafeltjes, met een jas want het is koud. Als we praten over de verschillende soorten wijn komen er dozen en flessen op tafel. Geen chique toestanden, geen toneel, gewoon een aantal flessen, maar als onze Natalia begint te praten, begint ook de wijn te leven. Haar uitleg, haar passie doet ons watertanden. Wil je proeven? Want ook al is het 3 graden buiten en binnen al niet veel warmer, Natalia wil het ons alles laten ervaren en wij willen het ook. Ze praat over de speciale zoete wijnen en zegt dat Nederlanders dit ook bij de sla en de butifarra eten. Vragend kijk ik haar aan en vertel ik haar dat de meeste Nederlanders de zoete wijnen toch echt bewaren voor na de maaltijd. Dan waren het vast Duitsers die ik hierop het terras zag zitten met al die flessen zoete wijn, zegt Natalia. We lachen en als ik haar vraag naar de heerlijke witte wijn, die nu ontbreekt maar die ik vorig jaar bij haar heb mogen proeven, zegt ze me dat die er dit jaar niet gaat komen. De bodega heeft nog slechts 12 vaten met deze wijn en de oogst van de witte druiven was wegens de droogte van afgelopen zomer heel erg slecht. Natalia vertelt me meer over de zoete wijnen die heel speciaal zijn en worden bewaard in kruiken op het dak. Soms Jaren waarbij de zon zijn inwerking heeft op de wijn dat voor de intense smaak zorgt.


Mag ik nog even kijken in de Bodega vraag ik haar en natuurlijk mag dat. Natalia gaat voorop en laat me wederom alles zien terwijl ik wat foto´s maak. Ik noteer nog even de naam van de man die mij de prijzen zal sturen, ook niet geheel onbelangrijk.


Ons bezoek zit erop maar ik snel nog even naar de winkel om een paar van die heerlijke flessen witte wijn van Gerisena te scoren. Nog maar 12 vaten, pfff die gaan het niet lang houden.


Wilt je ook een keertje een kijkje nemen bij deze bodega en onze vriendin Natalia ontmoeten?

Klik op de knop wijnreizen.67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page