top of page

Champagne (Cava) Taart

Updated: Sep 15, 2018Champagne is altijd feest en omdat Cava (de catalaanse champagne) hier bijzonder populair is besloot ik deze taart te maken, niet voor het ontbijt maar als toetje na het kerstdiner. Het is een recept van Rudolph van Veen en ik word van iedere taart blij die deze man maakt. Deze taart is niet alleen een feest om naar te kijken maar smaakt ook echt naar champagne. Helemaal geschikt voor diegene die niet van mierzoet gebak houden. De taart is geschikt voor 16 tot 20 personen en ik maak hem meestal de helft kleiner waarbij ik dan de helft van onderstaande ingredienten gebruik en natuurlijk een kleinere bakvorm.

Recept

Ingrediënten

  • 750 ml champagne of mousserende witte wijn

  • 250 g suiker

  • 60 g custard

  • 8 eierdooiers

  • 12 blaadjes gelatine

  • 1 l slagroom

  • 2 pakken lange vingers (minimaal 500 g)

  • 200 g witte chocolade, in stukjes gebroken

  • 2 bakjes frambozen

  • poedersuiker

Extra benodigdheden taartvorm van 30 cm Ø of een rechthoekige bakvorm van 22-30 cm van 31/2 l inhoud


Voorbereiding (minimaal 5 uur van tevoren, kan 1 dag van tevoren)

Breng 600 ml champagne met 125 g suiker aan de kook en laat de suiker oplossen (let op: doe dit in een grote pan, want de champagne gaat bruisen). Roer de custard los met 25 g suiker en de rest van de champagne en schenk het al roerend bij de kokende champagne. Laat 2 min. doorkoken, zodat het bindt. Klop de eierdooiers los met 100 g suiker. Roer het door het champagnemengsel en laat afkoelen. Week de blaadjes gelatine 5 min. in ruim koud water. Klop de slagroom lobbig. Verwarm de gelatine met aanhangend water tot het is opgelost, maar laat het niet koken! Roer de gelatine gelijkmatig door het afgekoelde champagnemengsel. Spatel als het mengsel lobbig begint te worden de room er luchtig door. Bekleed de vorm met een royaal stuk plasticfolie, zodat je de taart er later makkelijk uit kunt nemen. Bedek de bodem van de taartvorm met lange vingers en verdeel de champagnemousse erover. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast of 1 uur in de diepvries.

Doe de witte chocolade in een kom en zet die op een pan met een laagje kokend water, zorg ervoor dat de bodem van de kom het water niet raakt (au bain-marie). Laat de chocolade smelten, strijk het uit over bakpapier en laat hard worden, zet het evt. 15 min. in de vriezer.

Bereidingswijze

Neem de taart m.b.v. het plasticfolie uit de vorm (als iemand je even helpt gaat het makkelijk) en verwijder het folie voorzichtig. Halveer de rest van de lange vingers en zet ze rondom de taart, suikerkant naar buiten. Bind er een mooi rood lint omheen. Breek de hard geworden chocolade in stukken en steek deze rechtop in de bovenkant van de taart. Verdeel de frambozen over de taart en bestuif met poedersuiker.


Bronvermelding

https://deliciousmagazine.nl

10 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page