top of page

CAP DE CREUS


Wandelen in het natuurpark van Cap de Creus door de “LANDSCHAPPEN VAN DALI”

Het is nieuwjaarsdag en deze besluit ik met vrienden door te brengen in natuurpark Cap de creus. Dit gebied is een van de meest mooie plekken die ik ken en zelfs in de winter adembenemend. We gaan op zoek naar de landschappen die Dalí inspireerden in Pla de Tudela. Van de vele wandelroutes die door het natuurpark Cap de Creus lopen, is dit een van de meest karakteristieke vanwege de merkwaardige rotsformaties die je onderweg tegenkomt. Deze zijn niet onopgemerkt gebleven door de grote kunstenaar, die ze in enkele van zijn werken heeft vastgelegd. Een gemakkelijke route die ook nog eens eindigt in een van die baaien aan de Costa Brava die sprookjesachtig lijken.


De tramontana, een enorme sterke wind die regelmatig de kop op steekt in dit gebied beeldhouwt al millennia lang de landschappen van Cap de Creus en in het bijzonder die van het Pla de Tudela-gebied. Deze grillig gevormde rotsen zijn vaak terug te zien in de werken van Dali.


De route die we hebben gevolgd is nummer 17


CLUB MED OP CAP DE CREUS

Als we de route volgen leidt een omweg ons naar het uitkijkpunt Pla de Tudela. Het raam in de stalen constructie die hier staat, kijkt uit naar waar tot voor kort de Club Mediterranée van Cap de Creus was gevestigd. Niemand zou zeggen dat er tot een paar jaar geleden een geweldige "vakantiestad" bestond op die nu zo rustige en bijna desolate plek.


Club Med in Cap de Creus werd in de jaren zestig gebouwd en profiteerde van het feit dat er in die tijd geen territoriale bescherming bestond. Het bleef actief tot 2004 hoewel het natuurpark al in 1998 was aangelegd. Van 2007 tot 2010 vond een milieuherstel proces plaats waarbij alle gebouwen werden ontmanteld, niet inheemse planten werden verwijderd van het gebied waar de route nu doorheen gaat.


Een volgende omweg leidt naar een ander uitkijkpunt dat van Pauperris, met een geweldig panoramisch uitzicht op de zee van Amunt. Terugkerend naar de weg, in het gezichtspunt van de Grote Zaal is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de plaats en zijn geologie, flora en fauna, op de muren van de oude gebouwen van de vakantiestad.


Het pad volgend, is het tijd om de "dieren" weer te ontmoeten. Er bevinden zich kleine metalen plaquettes op de grond met een dierenfiguur die u kunt volgen om hetzelfde dier in een rotspartij te gaan ontdekken en werkelijk, ze zijn herkenbaar!


Na onze wandeling hebben we een bezoek gebracht aan de vuurtoren waarin een restaurant is gevestigd. Bij deze vuurtoren heeft u de meest fantastische uitzichten over de baai van Cap de Creus en het landschap. De wind die er altijd waait, past bij de sfeer die het landschap oproept. Het restaurant is eenvoudig en we hebben hier genoten van een Catalaanse paella.
86 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page