top of page

Calçots


Een seizoen gebonden feestje!

Ja ze zijn er weer, de Calçots, de groente waar de Catalanen dol op zijn. Deze groente is verkrijgbaar vanaf eind december tot half maart en wordt bereid op een groot vuur. Het is dus een buiten gebeuren wat in deze streek in de wintermaanden geen enkel probleem is. Terwijl de temperaturen gedurende de nacht onder het vriespunt kunnen dalen, zorgt de zon tijdens de dag voor aangename temperaturen zodat het zomaar kan zijn dat je in slechts een T-shirt buiten kunt zitten. In deze maanden regent het ook weinig waardoor er vrijwel altijd de mogelijkheid bestaat een Calçotada te organiseren.

Calçotada

Een Calçotada is dus een Catalaans, seizoen gebonden feestje. Het eten van deze Calçots [een uiensoort die smaakt naar prei] is één van de belangrijkste lokale tradities binnen de Catalaanse gastronomie. Je kunt gedurende het seizoen overal van Calçots genieten in een restaurant of een authentieke Masia.

De meest traditionele manier is toch wel om een Calçotada te organiseren met vrienden of familie in de tuin van een Masia (traditionele boerderij). De rauwe groente wordt met ijzerdraad geregen tot een mat die in zijn geheel op een groot open vuur wordt gelegd. Daarop worden ze gegaard totdat de buitenkant zwart geblakerd is. Vervolgens worden ze van het vuur gehaald en gewikkeld in oude kranten tot een pakket dat vervolgens wordt bewaard in dakpannen. Op deze manier garen ze nog even door. Bij de Calçots hoort een authentieke Romesco saus die volop verkrijgbaar is in de winkels maar ook eenvoudig zelf te maken is (zie eten). Het eten van de Calçots is een beleving op zich. De binnenkant wordt uit de geblakerde buitenkant getrokken, door de saus gehaald en als een haring gegeten.

Maar het feest is nog niet voorbij na de Calçots Het vuur wordt vervolgens gebruikt voor het bereiden van vlees zoals botifarres [Catalaanse worstjes] en botifarra negra [bloedworst] of een lam aan het spit en natuurlijk voor het roosteren van het brood voor de pà amb tomàquet (brood met olie tomaat en knoflook). Uiteindelijk volgt er nog het dessert dat bestaat uit huisgemaakte zoete coca’s (taarten) die door verschillende mensen zijn meegebracht. De taart gaat gepaard met een Ratafia (Catalaanse kruidenlikeur) of een andere borrel.
Rinus van Casa rural Canlluis.nl, legt uit hoe de Calçot gegeten dient te worden


55 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page