top of page

Cadaques

Updated: Jan 26


Het witte dorpje van Dali

Wie kent dit dorp nog niet? Toch wil ik het opnieuw onder de aandacht brengen. Cadaques is altijd mooi en nog belangrijker, er is altijd leven.

Het oude vissersplaatsje dat vooral bekend werd door de kunstenaar Salvador Dali kenmerkt zich door de witte huisjes en prachtige ligging aan een grote baai.


Het centrum van Cadaqués heeft velen restaurantjes en aan het water is het volop genieten op één van de terrassen.


Het prachtige gebouw aan de boulevard genaamd Societat l'Amistat was voorheen een vereniging welke werd opgericht in Cadaqués aan het einde van de 19e eeuw. Het is ontstaan als mutualiteit, die arbeiders beschermde in ruil voor een vergoeding om van sociale steun te genieten toen er geen sociale zekerheid bestond.

Maar in de loop van de jaren verdween deze functie om plaats te maken voor een culturele vereniging. Momenteel heeft de Friendship Society, ook wel bekend als het Casino, meer dan 300 leden, allemaal met nauwe banden met de gemeente.


In het oude centrum is ook het Expo Dalí museum gevestigd. Dit is een museum voor moderne kunst met een unieke privécollectie van meer dan 300 originele werken van de Spaanse kunstenaar Salvador Dalí.


Kun je geen genoeg van Dali krijgen dan kun je zijn huis bezoeken in Port Lligat dat ligt aan de rand van Cadaqués. Het is een natuurlijke, beschutte haven en fungeert als de toegangspoort tot de beschermde Cap de Creus National Park, bekend om zijn flora en fauna en fantastische geologische rotsformaties en dat kan worden gezien als een belangrijke invloed in Salvador Dalí 's werk.

Dalí woonde en schilderde hier tot de dood van Gala, zijn vrouw en muze, in 1982. Hij kocht de huisjes in 1932 en verbouwde deze door de jaren heen. Na zijn dood werd het in 1977 ingericht als museum en er is veel in stand gehouden van de oorspronkelijke inrichting zoals Dalí en Gala die hadden toen ze daar verbleven. Dalí hield van dit huis, en beweerde dat, verblijven op het meest oostelijke punt van de Pensinsula, hij de eerste persoon was die de zon elke ochtend zag opkomen over Spanje.


Maak het dagje Cadaqués compleet met een lekkere lunch. Er zijn tal van restaurantjes in Cadaqués maar een echt aanrader is Compartir (delen). Dit restaurant ligt eveneens midden in het oude centrum en serveert gerechten die samen gedeeld kunnen worden. Er is een gezellige patio waar het zomers heerlijk vertoeven is. Men zegt dat Compartir gerechten heeft overgenomen van het alom bekende El Bulli. Voor Catalaanse maatstaven is het echter niet goedkoop.


Op mijn zoektocht naar alternatieven vroeg ik inwoners van Cadaqués naar een goed restaurant. Zij spraken over L'hostal (Ligt aan het pleintje aan de boulevard), een eenvoudig restaurant waar je heerlijk tapas kunt eten. Een goedkoper alternatief maar in feite niet vergelijkbaar met restaurant Compartir.

( https://www.compartircadaques.com/)


Tips


  • Tijdstip van bezoek:

Cadaqués is het best te bezoeken in het voor en najaar. In de zomer is het er erg druk en

kun je er nauwelijks parkeren

  • Bezoek aan het huis van Dali

Voor dit museum dient twee dagen vooraf gereserveerd te worden. Het is verstandig dit via de website te regelen.

https://www.salvador-dali.org/ca/museus/casa-salvador-dali-de-portlligat/

  • Strand:

Het strand van Cadaqués bestaat uit kiezels dus als u wilt zwemmen, neem waterschoenen mee.


Museum Dali port Lligat: foto www.catalunya.com
68 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page