top of page

Boekingskalender op uw website

Updated: Sep 16, 2018

Een goed idee of niet?


Natuurlijk is het belangrijk dat je boekingen registreert in een kalender, zodat je altijd direct overzicht hebt over de beschikbaarheid in je B&B. Maar wat zijn de voor en nadelen van het plaatsen van die kalender op je website.


Voordelen

 1. Als mensen enthousiast worden over je huis kunnen ze direct kijken of er ook plaats is. Veel gasten boeken via internet en willen snel een antwoord.

 2. Een kalender en een boekingssysteem verlagen de drempel om daadwerkelijk te reserveren.

 3. Is de kalender goed bezet dan stimuleert dit mensen om te reserveren met het idee dat het huis door veel mensen als goed ervaren wordt.

 4. Het plaatsen van kalenders van advertentiesites levert weer meer bezoekers op je website.

Nadelen


Zelf heb ik er uiteindelijk voor gekozen geen beschikbaarheidskalender op mijn site te plaatsen.

 1. De kalender beperkt de reserveringsmogelijkheden. Door zelf de kamers in te delen ben je in staat te schuiven met boekingen dat uiteindelijk meer bezetting oplevert.

 2. Je hebt persoonlijk contact met de gasten alvorens men naar je huis komt en je kunt hierdoor verkeerde verwachtingen tegengaan. Daarnaast kun je hen ook extra motiveren om voor jouw huis te kiezen.

 3. Beschikbaarheids kalender die gebruikt worden door andere sites (o.a. booking.com) worden ook door gasten bekeken die rechtstreeks willen boeken en vervolgens denken dat er geen plaats is. (lees onderstaande)


Booking.com

Deze boekingssite heeft de laatste jaren vrijwel het hele boekingssysteem via internet overgenomen. Dat betekent dat je min of meer verplicht bent je huis via hen aan te bieden ook al wil je dit eigenlijk niet. Je hebt namelijk weinig persoonlijk contact met de gasten voordat ze komen.


Vooropgesteld dat ik vind dat Booking.com een fijn bedrijf is, waar adequaat wordt gereageerd op vragen en lastige situaties en dat garant staat voor vele boekingen, heeft een vermelding op de site wel degelijk nadelen.

De nadelen van het werken met deze site:

 • Deze site verzorgt alleen de boeking, verdere afhandeling, ook financieel, ligt bij de eigenaar.

 • Commissie per boeking bedraagt maar liefst 15%

 • Om veel reserveringen te krijgen promoot boeking het voordeel dat je vrijwel bij elk hotel GRATIS kunt annuleren. Hier wordt dan ook flink gebruik van gemaakt en dat geeft een hoop onrust en administratie. Je kunt ervoor kiezen annuleringsvoorwaarden op te nemen maar dan lopen de boekingen aanzienlijk terug.

 • Als de reservering via booking.com is gemaakt dan ben je verplicht deze kamer ook beschikbaar te stellen. Als eigenaar kun je dus niet annuleren. Lastig als je tegelijkertijd een directe boeking krijgt voor dezelfde kamer. Boeking brengt kosten in rekening als je niet kunt leveren. ( Ik heb dus een kamer die niet op de kalender staat in geval van een dubbele boeking)

 • Booking.com staat op iedere internetpagina, als je zoekt naar een vakantiehuis en de site heeft een hele duidelijke beschikbaarheidskalender. Ook gasten die rechtstreeks boeken raadplegen deze kalender, om na te gaan of er plaats is. Vanwege de commissie had ik de kalender bij boeking dichtgezet in de zomer omdat ik de gasten dan ook rechtstreeks kan boeken. Als potentiele gasten dan alsnog op de kalender van booking kijken gaan zij ervan uit dat er geen plaats meer is en reageren vervolgens niet meer.

Nu is het natuurlijk niet alleen kommer en kwel, de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat Booking.com ook zeker voordelen heeft:

 • Het levert hele veel reserveringen op, zeker als je mensen de kans geeft om te annuleren. Dit verlaagt de drempel en als er wordt geannuleerd, ontvang je, zeker in het hoogseizoen, snel weer nieuwe boekingen.

 • Booking.com zorgt voor gasten van over de hele wereld, iets dat ikzelf als prettig ervaar.

 • Met Booking.com is het makkelijker om gasten in het laagseizoen te boeken.

 • Prettig bedrijf waar goed mee te communiceren is.


33 views0 comments

Recent Posts

See All

Regels

bottom of page