top of page

Besalu

Updated: Apr 28, 2019


Besalu

Besalú is een middeleeuws stadje dat is gelegen in natuurpark la Garrotxa, in de provincie Girona

In de vroege Middeleeuwen was het belang van de stad groot, als hoofdstad van het graafschap Besalú, wiens grondgebied ongeveer even groot was als de huidige comarca Garrotxa en zelfs lopend tot Corbières, Aude, in Frankrijk. Wilfried I, aangesteld ten tijde van de eenmaking van Catalonië, was graaf van Besalú. De stad was ook de geboorteplaats van Raimon Vidal, een middeleeuwse troubadour.

Besalú werd aangewezen als een nationaal historisch erfgoed ("conjunct historische artistieke") in 1966. Het belangrijkste kenmerk van de stad is het 12e-eeuwse romaanse brug over de rivier de Fluvià, die over een poort in het midden beschikt. De kerk van Sant Pere werd ingewijd in 1003. De stad beschikt over straten met arcaden en pleinen. U vind er ook een gerestaureerde mikwe, een Joods ritueel bad dat dateert uit de elfde of twaalfde eeuw, evenals de resten van een middeleeuwse synagoge, die is gelegen in het lagere gedeelte van de stad in de buurt van de rivier.

Besalu heeft vele kleine winkeltjes (toeristen winkels) en veel restaurants. Op het grote plein "Plaça Prat de St. Pere" zijn diverse terrassen waar u kunt genieten van een drankje of een maaltijd.

Op het grote plein is er een klein miniatuur museum dat de moeite waard is om te bezoeken. Als u de baden wilt gaan bekijken dient u een afspraak te maken bij het toeristen informatiepunt dat is gelegen voordat u de oude brug opgaat.

Er wordt ook veel georganiseerd in het stadje. Zo zijn er regelmatig markten in antiek, ratafia (Catalaanse kruidenbitter) of oude ambachten. Iedere dinsdagmorgen is de wekelijkse markt. Tijdens een aantal weekeinde in de zomer wordt de Sardanas (Catalaanse volksdans) gedanst op het kleine plein in het centrum van het stadje.

Het eerste weekeinde van september wordt Besalu omgetoverd in Middeleeuwse stijl en viert men twee dagen feest. Men draagt middeleeuwse kledij en 2 dagen lang is er een gevarieerd programma waarin allerhande activiteiten uit de middeleeuwen aan bod komen.

Voor een betaalbare lunch raden we restaurant Oliveras aan. Dit restaurant ligt op 5 minuten lopen van het centrum en heeft een tuin waar u lekker buiten kunt eten. Voor 11 euro heeft u een uitgebreide lunch incl. water en wijn. Voor een lekker diner adviseren we u te gaan naar Pont Vell. Dit restaurant is het oudste restaurant uit Besalu en heeft een prachtig terras met zicht op de rivier.

86 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page