top of page

Beleef het voorjaar in Catalonië!

Correfoc

Maak kennis met alle mooie tradities.

Catalonië is een gebied dat gepaard gaat met tal van eeuwenoude tradities. De Catalanen zijn dol op deze tradities en ze worden dan ook bewust in stand gehouden. Op vrijwel iedere belangrijke dag kun je uitingen van deze tradities meemaken en heb je echt het gevoel de cultuur te leren kennen. Ik heb een aantal speciale data op een rijtje gezet en mocht je Catalonië komen bezoeken, neem dan eens een kijkje op een van onderstaande festiviteiten.


Paasweek 6 – 10 april


Semana Santa

Deze week is de start van het toeristenseizoen in Spanje en gaat gepaard met

een reeks vieringen die plaatsvinden tussen de vrijdag voor Palmzondag en Paaszondag. Er vinden in deze week allerlei feestelijke activiteiten plaats zoals processies, theatervoorstellingen, markten en andere rituelen.


De Tarlà in Girona

Half april


Wie in april de stad Girona bezoekt, ziet poppen hangend aan de balkons in Carrer de l'Argenteria terwijl ze pirouettes maken. Het is de Tarlà, een icoon van onze stad, die het begin van de lente markeert.


Volgens de legende werd de Tarlà geboren in een tijd van de pest pandemie. In Carrer de l'Argenteria was er een uitbraak van de pest. De stad plaatste de straat in quarantaine en sloot deze af met een hek van riet, waarvan werd aangenomen dat het de overdracht van die ziekte zou voorkomen. En gedurende de hele tijd dat de bewoners van de straat geïsoleerd waren, begon een van hen pirouettes te maken en te drummen om zijn buren te vermaken.


Om hem te herinneren werd later een pop gemaakt die, hangend aan een stok aan weerszijden van de straat, de grappige pirouettes van de buurman herhaalt terwijl de kinderen aan de krukken draaien die de stok laten draaien


Sant Jordi 23 april


De dag van de nationale patroonheilige van Catalonië, Sant Jordi, is een dag die met veel enthousiasme wordt gevierd in de straten en op de pleinen van de stad. In elke hoek van de stad zijn boeken en rozen te vinden en duizenden mensen maken een wandeling door de straten van Girona. Het is ook traditie om de vlag van Catalonië op de balkons te hangen.

De traditie is dat de vrouwen een roos krijgen en de mannen een boek.


Overal in het land zetten boekwinkels en bloemisten hun kraampjes op


De legende van Sant Jordi. Een Catalaan legt uit dat er in de stad Montblanc een verschrikkelijke draak was die grote schade aanrichtte onder mens en dier. Om het in bedwang te houden, kozen ze door loting een bewoner en gaven het aan het monster om te verslinden. Op een mooie dag was het de beurt aan de dochter van de koning, die zou zijn gestorven door toedoen van het beest als de ridder Jordi niet was verschenen om de draak tegemoet te treden en hem te doden. Volgens de overlevering werd met het vergoten bloed van het beest een rozenstruik met rode bloemen geboren.


Lentefair in Olot 1 mei

Elk jaar op 1 mei wordt in Olot de Lentefair of 1 mei Fair gehouden. Een feestdag om te genieten van de lente in Olot, de verschillende markten en culturele en vrijetijdsactiviteiten met het gezin. Een evenement dat elk voorjaar in het centrum van de stad wordt gehouden.


Op deze dag kun je verschillende markten en ruimtes in het stadscentrum ontdekken.

Zo is er een markt met verkoop van auto's, nieuw en gebruikt, een ambachtelijke markt, verkoop van kleding, van bloemen en planten en een markt voor verzamelobjecten.

Veder kun je een Bonsai tentoonstelling bezoeken of gratis naar het museum van Olot.


Kortom op 1 mei is het overal feest in Olot!


Temps de flor in girona 13 – 21 mei


Bloemenfestival

Elk voorjaar, tijdens de 2e week van mei, vullen de straten van Girona zich met kleur terwijl de stad het jaarlijkse bloemenfestival Girona Temps de Flors organiseert. Het festival vindt plaats in het historische stadscentrum en het middeleeuwse Joodse wijk El Call Jueu.


In mei schijnt normaal gesproken de zon volop en is het een prachtige tijd om Girona te ontdekken, zeker als de stad in de bloemetjes is gezet. Er zijn gratis kaarten verkrijgbaar waarop routes zijn uitgestippeld die je langs alle tentoongestelde bloemstukken voeren. Je komt hierbij zelfs op plaatsen die normaal niet openstaan voor publiek of waarvoor betaald dient te worden


maar die tijdens het festival gratis te bezoeken zijn.


San Juan 23 -24 juni


San Juan of midzomeravondfeest is een heel feestelijke nacht in heel Spanje. Overal wordt


vuurwerk afgestoken, iets dan met nieuwjaar nauwelijks gebeurt. Er zijn vuurfeesten op het strand en er wordt gedanst, gegeten en gedronken.

In Catalonië zegt de traditie dat de avond van San Juan (Nit de Sant Joan) de jeugd van een dorp de hoogste boom moet zoeken, die op het stadsplein moet plaatsen en deze in augustus terug moet geven aan de eigenaar. Dit gebeurt echter niet zoveel meer. Daarnaast is het traditie het feestelijke avondmaal te beëindigen met coca de Sant Joan, een speciale cake, en Cava, de Spaanse Champagne, te drinken.


Uiteraard worden er volop rotjes gegooid, is er veel vuurwerk te zien, worden de Diablos ingezet voor de Correfocs (vuurloop) en is er groot feest met live muziek op pleinen of op het strand en gaat men pas laat slapen.


Zoekt u een leuk adres om te verblijven?


Klik op de foto.


67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page