Beleef een traditie van meer van 300 jaar oud in het Middeleeuwse Besalu

Procesión dels Dolors
Ik woonde nog in het centrum van Besalu toen ik deze processie voor het eerst mocht meemaken. Iedere jaar op vrijdag, voor Palmzondag wordt deze gehouden en het is de meest belangrijke traditie van het stadje. De sfeer die de stad overneemt is zo intens dat deze traditie een enorme indruk maakte op mij.
Als het donker is en de stad op diverse plaatsen extra wordt verlicht hoor je op afstand het geluid naderbij komen van soldaten die marcheren en met hun speren en trommels het ritme van het marcheren aangeven. Ze zijn de eerste in de stoet die het Beeld van Maria begeleiden.
Betekenis processie
Het lijden van de Maagd vormt de ruggengraat van deze emotionele processie in de Heilige Week. Een lange stoet van personages, waaronder de 'manaies' opvallen, begeleidt het beeld van de Maagd door de straten van Besalú.
De processie van Los Dolores, beter bekend als de 'manaies', is het belangrijkste traditionele feest in Besalú. Het wordt gevierd sinds 1717, meer dan 300 jaar geleden. Het bestaat uit een voorstelling van het lijden en de dood van Christus rond de figuur van de Maagd en haar lijden.
De processie verlaat de kerk van Sant Pere, op het grote plein in Besalu en wordt geleid door de prior, gevolgd door de gewapende mannen of 'manaies', die met speren en trommels het ritme aangeven. Vervolgens paraderen de misdienaars met het kruis en Jezus, bewaakt door de beulen of joodse bewakers. Het zijn personen met witte en zwarte kappen over het hoofd die in de stoet meelopen. Andere elementen van de processie zijn de Drie Maria's, die een belofte aan de Maagd vervullen; het orkest; de apostelen, die een glas wijn dragen in verwijzing naar het Heilig Avondmaal, en het beeld van de Virgen de los Dolores dat de processie afsluit omringd door de "vestes" en de "estaferms" (bewakers verkleed als Romeinen). Het meest mooie moment is de aankomst op de Plaza Major, wanneer de apostelen de zalf zingen en, te midden van absolute stilte, de Maagd laten terugkeren naar de kerk.
Tijdens de processie is het doodstil in het stadje op het geluid van de speren en trommels na. Als afsluiting klinkt er een prachtig mannenkoor, voordat Maria wordt teruggebracht naar de kerk. De hele voorstelling heeft iets magisch en als je erbij kunt zijn dan moet je dit zeker een keertje meemaken.