top of page

Banyoles

Updated: Nov 3, 2022Meer van Banyoles

Meer van Banyoles is het belangrijkste meer van Catalonië en ligt in het noordoosten van het Iberisch Schiereiland, nabij de stad Girona ( 100 km van Barcelona ). Het meer behoort administratief tot de gemeente Banyoles . Het is het grootste meer in het complex karstsysteem van Banyolesen heeft een oppervlakte van 1,12 km2 en een maximale diepte van 46,4 meter. Het meer werd gevormd als gevolg van de ontbinding van ondergrondse gips bedden en de ineenstorting van de bovenliggende lagen . Het meer wordt gebruikt als bron van drinkwater voor de stad Banyoles met een bevolking van ongeveer 13.000 mensen. Banyoles ligt ten oosten van het meer. Recreatie , bezienswaardigheden en toerisme hebben een groot belang bij het meer. Belangrijke roeiwedstrijden werden hier al gehouden zoals de wedstrijden van de olympische spelen in 1992. Op dit moment werkt men aan de verbeteringen van de roeivoorzieningen en het herstel van rietoevers aan het meer . Aan de oever van het meer, tussen de treurwilgen en het houten huis ( Caseta de Fusta ), staan een reeks van karakteristieke huisjes in het water. Dit zijn oude visser huisjes ( pesqueres ) . De pesqueres van Banyoles zijn kleine gebouwen opgetrokken op de oostelijke oever van het meer, aan de kant die leidt naar de stad. Elk van hen heeft zijn eigen naam. De bouw van de pesqueres begon in het midden van de 19e eeuw en duurde tot 1931, toen verbood de gemeenteraad elke nieuwbouw van dit type. In de loop der jaren zijn deze huisjes gerenoveerd in de jaren in verschillende stijlen en dit liep door tot de jaren 1960 .

In theorie speelde deze kleine gebouwen een puur functionele rol, ze werden gebruikt om te vissen. Later werden zij gerenoveerd en vaak groter gemaakt, om er een boot te kunnen stallen

( een symbool van rijkdom en sociale klasse ). Tot slot , met de komst van de watersport en de opkomst van de bourgeoisie in Banyoles , een aantal van deze fundamentele gebouwen werden nog verder uitgebreid met het oog op stalling van een of zelfs twee boten, Tegenwoordig worden de huisjes gebruikt als onderkomen voor feesten en om te barbecuen. Aan het meer vindt u diverse restaurants vanwaar je een uitzicht hebt over het meer. U kunt ook een boottocht maken op dit meer dat ongeveer 40 minuten duurt.

banyoles 

Het historische centrum van Banyoles herbergt de oorsprong van de middeleeuwse stad. Het is een historische kern, gebouwd in de schaduw van de Sant Esteve klooster. De Benedictijner cenobium leidde uiteindelijk tot de stichting van de oude stad, die uit de 9e eeuw plaatsvond. Geplaveide straatjes, pleintjes en gezellige hoekjes, burgerlijke en religieuze gebouwen, kunst en het water dat vanuit het meer door de grachtjes stroomt, komen allemaal samen in een uniek centrum dat speciale aandacht verdient.


112 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page